Autonomní jízda podle Mercedesu: Raději zabít chodce, než ohrozit posádku

Koncept elektromobilu Mercedesu Generace EQ

Koncept elektromobilu Mercedesu Generace EQ Zdroj: Autorevue.cz

Koncept elektromobilu Mercedesu Generace EQ
Koncept elektromobilu Mercedesu Generace EQ
Mercedes-Maybach 6 se konečně odhalil
Mercedes-Benz AMG Vision Gran Turismo
Mercedes-Benz představuje nová světla
17
Fotogalerie

Autonomní auta sice dokážou řídit zcela bez zásahu řidiče, ovšem v kritických situacích se mohou chovat nevyzpytatelně. Třeba autonomní mercedesy raději zachrání posádku auta než chodce.

Nejmodernější technologie použitá v automobilech sice dokáže občas i divy, avšak jak se ukazuje, může narážet na morální stránku věci. Příklad za všechny - vůz jedoucí v autonomním režimu řízení, tedy bez účasti řidiče, náhle zaznamená skupinu lidí, přecházející silnici. Jeho pokročilá stereo kamera či radar vyhodnotí, že již nedokáže včas zastavit.

Může se však lidem vyhnout, čímž ovšem riskuje náraz vozidla do případné překážky, stojící na okraji vozovky. V takovém případě by v závislosti na rychlosti a úhlu nárazu mohlo dojít až k usmrcení posádky autonomního vozidla. Přitom funkce autonomního řízení ji má primárně chránit.

Otázka, zda zachránit přecházející lidi, nebo posádku ve vozidle, dospěje vždy do patové situace. Problém je, že v danou chvíli vůz zachránit oba nedokáže, takže se technika musí nějak rozhodnout. Jak, to záleží na konkrétním výrobci autonomního vozidla a nastavení jednotlivých funkcí potřebných pro autonomní jízdu.

Pokračování článku najdete na webu Auto.cz >>>