Dálniční známky v Rakousku zdraží

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Zatímco u nás nebo na Slovensku se cena dálničních známek nemění, v Rakousku mírně prodraží, a to jak ta roční, taky ty s kratší dobou platnosti.

S blížícím se koncem roku a nadcházející lyžařskou sezónou řidiči začínají řešit, jak to s dálničními známkami bude v roce 2018 nejen u nás, ale také v zahraničí. Mluvilo se o zavedení známek v Německu, to se ale nakonec odsunulo až na rok 2019. Počítat je však nutné s dražšími vinětami v Rakousku, kam množství Čechů v lyžařské sezoně vyráží za zimními radovánkami.

V přehledu jsme zaměřili výhradně na blízké státy, v nichž se platí dálniční známka. V Polsku, ve Francii, Chorvatsku nebo Itálii musíte počítat s dálničním mýtným, které se počítá podle ujeté vzdálenosti.

Maďarsko

Maďarsko je jednou ze zemí, kde se plat elektronické mýtné. Jeho ceny se pro rok 2018 nemění, což znamená, že vozidla do 3,5 tuny a sedmi míst zaplatí za roční známku 42.980 forintů (asi 3.500 korun). Platná je podobně jako u nás až do konce ledna 2019. Měsíční přijde na 4.780 forintů (cca 390 Kč), desetidenní na 2.975 forintů (245 Kč). Pro motocykly je pak k dispozici levnější desetidenní známka za 1.470 forintů (120,-). Platit musíte i za přívěs, obytné vozy mají podobně jako v jiných zemích dražší mýtné. Na nákladní vozy se vztahuje mýtný systém Hu.go.

Vedle dálnic jsou v Maďarsku zpoplatněny i některé úseky běžných silnic, celkem se jedná asi o 6.500 kilometrů zpoplatněných úseků. Mýtné lze pořídit prostřednictvím internetu (k dispozici je několik stránek distributorů, třeba e-autopalyamatrica.hu), prostřednictvím mobilní aplikace nebo oficiálních prodejních míst. Ty se nacházejí po celém Maďarsku, hlavně u hranic, některé najdete i na Slovensku nebo v Rakousku.

Rakousko

Rakušané před nadcházejícím rokem své dálniční známky mírně zdražili. Nová cena pro osobní automobily v případě roční nálepky je 87,30 eur (+ 90 centů), což je v přepočtu zhruba 2.250 Kč, dvouměsíční přijde na 26,20 eur (+ 30 centů) a desetidenní na 9 eur (+ 10 centů). Papírový kupón je doporučeno lepit na levou horní část čelního skla nebo pod vnitřní zpětné zrcátko.

V Rakousku musejí za použití dálnic platit i motocyklisté. Také ti budou muset sáhnout hlouběji do kapsy, za roční vinětu zaplatí 34,70 eur (+ 30 centů), dvouměsíční 13,10 eur (+ 10 centů) a desetidenní 5,20 eur (+ 10 centů).

Pokračování článku najdete na portále Auto.cz>>>