Jak se v minulosti testovaly škodovky? Nechyběla jízda po schodech, podívejte se na video

Škoda 1101/1102.

Škoda 1101/1102. Zdroj: Pathé

Auta se v minulosti, kdy ještě neměli výrobci polygony, testovala různě. Jezdila třeba po schodech... Jako například první poválečná škodovka.

 Sympaticky oblá Škoda 1101/1102. slavila letos sedmdesátiny, sériová výroba začala 7. května 1946. Šlo o další vývoj Popularu., technický i tvarový, Tudor, jak se autům podle základní dvoudveřové karoserie přezdívalo, měl ještě dřevěnou kostru a zachoval si i páteřový nástavný, vpředu rozvidlený rám s centrální rourou. Samozřejmě pro uložení kardanu, šlo o vůz klasické koncepce se zadním pohonem.

Na rozdíl od předválečných předchůdců měl ale už čtyřstupňovou převodovku v bloku s motorem a nikoli „transaxle“. Pohonnou jednotkou byla klasika, čtyřválec OHV 1089 cm3/23,5 kW. Auta na tehdejší dobu vynikala tichostí a komfortem. Odpružení obou dělených náprav (Tudory už se chlubily nezávislým zavěšením) ještě obstarávala příčná listová pera a pákové tlumiče. To však nebyla těsně po druhé světové válce nijak zastaralá konstrukce.



Že vše v praxi velmi dobře fungovalo, ukazuje dobové video s anglickým komentářem z roku 1947 z archivu Pathé. Elegán z Mladé Boleslavi zvládl jízdu po pražských Nuselských schodech excelentně. Navíc byl ještě vybaven nestandardními přídavnými předními světly.

Pokud si myslíte, že se do takové zatěžkávací zkoušky pustil jen opravdový blázen, mýlíte se. Před sedmi dekádami naprosto běžná záležitost, jak prokázat kvality už vyráběného vozu. Oficiálních testů se zúčastnil také Minor a jednostopé stroje. Samozřejmě v obou směrech, tedy dolů i nahoru.

Celý článek a video s testováním škodovek najdete na webu Auto.cz >>>