Konec solární silnice v Číně. Fungovala týden, pak panely rozkradli

Solární silnice v Číně

Solární silnice v Číně Zdroj: profimedia.cz

Solární silnice v Číně
2
Fotogalerie

Jen několik dnů mohli čínští řidiči využívat nové solární silnice, než si zloději odnesli její část domů. Pátrání tamní policie je zatím neúspěšné.

Čína patří mezi světové lídry v oblasti solárních elektráren, kromě klasických cest se ale v tomto směru snaží přicházet i s netradičními inovativními řešeními. Jedním z nich měla být solární silnice ve městě Jinan, jejíž část však po pouhých pár dnech někdo ukradl.

Kilometrový úsek byl slavnostně otevřen 28. prosince, ale už 2. ledna si inspekční tým všiml, že část chybí. Zmizely panely o šířce 15 centimetrů a délce zhruba 1,8 metru, z cesty byly doslova vyřezány.

Tamní média spekulují o tom, že namísto samotných panelů šlo zlodějům spíše o použité technologie. Solární panel mohou totiž snadno okopírovat a na trh uvést méně kvalitní, ale podstatně levnější repliky. Policie je zatím bezradná, pachatele se jí ani po několika dnech chytit nepodařilo.

Solární silnice už existují i v jiných koutech světa, již v roce 2016 testovali toto řešení třeba ve Francii. Stále ale platí, že výstavba takových cest je finančně náročná na stavbu i údržbu, stále se více vyplatí solární farmy. Jeden čtvereční metr stojí v přepočtu 10 tisíc korun, což je podle magazínu Slate 90x více než stavba klasické asfaltové silnice.


Další zajímavé články ze světa motorismu nalzenete na webu auto.cz >>>