Který elektromobil vyjde nejlevněji? Automobilky zvyšují zájem pomocí slev

Ford Focus Electric

Ford Focus Electric Zdroj: repro auto.cz

Ford Focus Electric
Ford Focus Electric
Ford Focus Electric
Ford Focus Electric
Ford Focus Electric
23
Fotogalerie

Automobily s elektrickým pohonem v USA zažívají boom. Ne všem elektromobilům se ale daří tak jako těm od značky Tesla.

 

Mnohé firmy už několik let vidí elektromobily jako budoucnost automobilů. Na tento trend zareagoval i Ford, který už v roce 2011 začal kompaktní model Focus vyrábět i v elektrické variantě, určené primárně pro americký trh. Zatímco konvenční verze jsou nadmíru populární, elektromobil se hitem nestal, ba naopak. Vidět je to dnes i na jeho ceně.

Ford totiž Focus Electric na americkém trhu postupně zlevňuje, aby k němu přitáhl alespoň nějaké zákazníky. Už v roce 2015 vůz zlevnil o 6 000 dolarů, loni o dalších 4 000 dolarů a letos slevy pokračují. Doporučená cena dnes činí 30 045 dolarů (cca 781 000 korun), kterou však sníží různé pobídky. Automobilka navíc láká hlavně na pronájem vozu, v takovém případě vůz vyjde jen na 138 dolarů měsíčně, což je v přepočtu asi 3 600 korun.

V případě pronájmu se tak Focus Electric stal nejlevnějším elektromobilem aktuálně nabízeném na americkém trhu. Třeba takový Nissan Leaf přijde na 199 dolarů měsíčně (asi 5 200 korun). Zároveň je v případě pronájmu dnes dokonce nejlevnějším autem v USA vůbec. Tvrdí to alespoň autoři americké databáze Cars Direct, která tento měsíc sledovala 420 nabídek na pronájem nového auta.

Vše o vozech Tesla si přečtěte zde

Nechme se překvapit, zda tato nabídka platná do 3. dubna 2017, zlepší americké prodeje Focusu Electric. Zatím se mu absolutně nedaří, třeba loni se ho v USA prodalo jen 900 exemplářů, zatímco konkurenční Volkswagen e-Golf měl na svém kontě 3.900 prodaných kusů. Letos přitom trend pokračuje, v Americe se v lednu prodalo jen 56 elektrických focusů, což je ještě o deset méně než před rokem. VW e-Golf má proti tomu za leden 332 prodaných exemplářů a třeba Nissan Leaf dokonce 772.

Dokončení článku najdete na webu Auto.cz>>>