Pestrý vozový park české armády. Podívejte se, jaká technika s koly či pásy jí slouží

Pásový obojživelný transportér PTS-10

Pásový obojživelný transportér PTS-10 Zdroj: auto.cz

Tatra 810
Hasicí vozidlo SPOT-55
Hasicí vozidlo SPOT-55
Hasicí vozidlo SPOT-55
Hasicí vozidlo SPOT-55
53
Fotogalerie

Česká armáda má k dispozici řadu vozidel, tanky nejsou těmi jedinými zajmavými. Prohlédněte si velkou fotogalerii serveru Auto.cz, kde nechybí ani nákladní vozdila Tatra či bojový speciál Kajman.

Vozový park české armády v případě nákladních vozidel sází na zástupce kopřivnické značky Tatra, s nimž je spojen již téměř sto let.

Armáda České republiky v současnosti uvádí, že Tatra 815 je s téměř 2700 vozidly jejím nejpočetnějším vozidlem. Tato modelová řada je v jejích službách zastoupena širokou řadou provedení od nosičů účelových nástaveb až po valníky s konfigurací podvozku 4x4, 6x6 a 8x8.

Mezi nejzajímavější zástupce modelové řady 815 v armádním provedení patří i díky svým schopnostem v těžkém terénu osmikolové vozy s označením VVN a VT, z nichž první je valník pro přepravu nákladů a osob, zatímco druhý má primární určení jako tahač těžkých přívěsů a podvalníků. Vzduchem chlazené vidlicové motory těchto vozidel mohou disponovat výkonem až 265 kW.

Nejnovější zástupce modelové řady 815 ve vozovém parku české armády představují v loňském roce dodaná vozidla Force 8x8.1R se čtyřdveřovou pancéřovanou kabinou KAPA, která jsou vybavena vzduchem chlazeným motorem Tatra T3C-928-90 s maximálním výkonem 300 kW.

Tatra 810, která je v současnosti nabízena automobilkou jako modelová řada Tactic, sice nevyužívá tradiční kopřivnickou koncepci podvozku, ale ve vozovém parku české armády se s více než šesti stovkami vozidel jedná po vozidlech řady 815 o nejpočetněji zastoupené automobily.

K pohonu těchto nákladních automobilů, jejichž podvozky využívají portálové nápravy, slouží kapalinou chlazené přeplňované vznětové šestiválce Renault Trucks DXi7 o objemu 7,1 litru a výkonu 177 kW.

Armáda České republiky má ve svém vozovém parku vedle těžkých nákladních vozidel i lehké terénní automobily, z nichž k těm nejpočetněji zastoupeným patří vozy Land Rover Defender a UAZ.

K nejzajímavějším terénním automobilům ve vozovém parku české armády patří Land Rover Defender 130 Kajman, který je upraven pro plnění bojových a speciálních úkolů v sestavě výsadkového praporu. Pro tyto účely může být vozidlo pro šestičlennou posádku přepravováno vzduchem a vysazeno na padácích nebo z vrtulníku.

Pokračování článku a více fotografií najdete na serveru Auto.cz >>>