Před sto lety přišel na trh první Fordův pick-up. Připomeňte si v galerii jejich historii

Ford Model TT 1917

Ford Model TT 1917 Zdroj: Auto.cz

Ford Model A (1928-1929)
Ford Model 50 1935
Ford F-1 (1948-1950)
Ford F-100 (3. generace F-Series) 1958
Ford F-100 (4. generace F-Series) 1963
18
Fotogalerie

Ford v letošním roce oslavuje 100 let svých užitkových modelů a vedle jejich prvního zástupce v podobě modelu TT vyzdvihuje především pick-upy slavné F-Series, jejichž sedmdesátiny jsou již na dohled.

Ford v létě roku 1917 uvedl na trh užitkový model TT, který byl odvozen od osobního modelu T, od nějž se odlišoval především delším rozvorem a robustnějším rámem. Právě tento model je dnes samotnou automobilkou uváděn jako první v dlouhé linii jejích užitkových vozidel a rovněž jako přímý předek jejích populárních pick-upů.

Ford TT se stal prvním vozem značky s nosností do jedné tuny. Na základní podvozek si zákazníci mohli přiobjednat korbu a vozit tak nejrůznější zboží od dopisů až po pohonné hmoty. Model TT byl nejprve uveden na americký trh, ale mnoho se jich vyrobilo i v Evropě, v britském Manchesteru.

Kariéra prvního užitkového zástupce značky Ford se uzavřela v roce 1928. Přímým nástupcem se stal model AA s nosností do 1,5 tuny, který po pěti letech na trhu vystřídal model BB. Vedle těchto primárně užitkových modelů byly v provedení pick-up nabízeny i původně sériové typy. K populárním patřily pick-upy na základě modelu A z let 1927 až 1931 s 3,3litrovými čtyřválci pod kapotou.

Zásadní zlom v historii pick-upů značky Ford ovšem představuje Model 50, který byl v první polovině třicátých let jako první poháněn vidlicovým osmiválcem. Motor o objemu 3,6 l disponoval výkonem 63 kW. Tento pick-up vycházel z techniky současného osobního modelu a podobný recept používala automobilka i v následujících letech.

Samostatnou modelovou řadou se pick-upy značky Ford stávají až ve druhé polovině čtyřicátých let dvacátého století, když se koncem roku 1947 představuje model F-1, jehož výroba se rozběhla v lednu roku následujícího. Právě tento model je dnes uváděn jako první v přímé linii slavných F-Series pick-upů, na jejímž konci je aktuálně v pořadí třináctá generace, která měla premiéru v roce 2014.


Více čtěte na Auto.cz, kde najdete i kompletní fotogalerii >>>