Sedmdesát let na scéně. Německé Porsche slaví jubileum

Porsche 901 2.0

Porsche 901 2.0 Zdroj: auto.cz

Porsche 911 Targa
Porsche 911 Carrera 4 Coupé
Porsche 901 2.0
Porsche 911
Porsche 356
28
Fotogalerie

Legendární německá automobilka Porsche slaví 70 let od svého založení. Prvním automobilem, který nesl jméno Porsche, byl v roce 1948 roadster 356. V současné chvíli je v nabídce této značky pět modelových řad. 

Poválečné období bylo v automobilovém světě opravdu hojné. V roce 1947 se začala psát historie automobilek Ferrari a TVR, o rok později následovala první díla Land Roveru a Porsche. Právě značka ze Züffenhausenu slavila své kulaté, již sedmdesáté narozeniny uplynulý víkend, připadají na 8. června.

Právě 8. června 1948 bylo korutanskou vládou schválen do provozu první automobil nesoucí jméno geniálního konstruktéra Ferdinanda Porscheho. Jednalo se o prototyp 356 Roadster, dodnes přezdívaný číslo 1, který tehdy dostal unikátní povolení pro testování na veřejných cestách.

Historie Porsche se ale začala psát již mnohem dříve, a to již v dubnu 1931, kdy Ferdinand Porsche založil po sobě pojmenovanou konstruktérskou firmu, financovanou i díky jistému Antonu Piëchovi, otci Ferdinanda Piëcha, někdejší hlavy Volkswagenu. Porsche ale v meziválečném období netvořil pro sebe, ale pro jiné značky. Pomáhal dávno zaniklé automobilce Wanderer, později Auto Unionu, pro něž navrhoval závodní speciály.

V té době zahájil i svoji spolupráci s nacistickým režimem, když pracoval na lidovém vozu, KdF-Wagenu, pozdějšímu Volkswagenu Type 1, alias broukovi. Podílel se i na vzniku tanku Tiger a dalších projektech.


Celý článek s kompletní galerií si můžete přečíst na webu auto.cz zde >>>