V Jižní Americe začíná další Dakar. Podívejte se, jaké stroje zvládly závod absolvovat

Co jezdilo na Dakaru.

Co jezdilo na Dakaru. Zdroj: Auto.cz

Co jezdilo na Dakaru.
Dakarské setkání v Sosnové
Dakarské setkání v Sosnové
Dakarské setkání v Sosnové
Dakarské setkání v Sosnové
43
Fotogalerie

Letošní Dakar dnes odstartuje v Limě. Během dvou týdnů závodníci navštíví kromě Peru i Bolívii a Argentinu. 

Na start nejtěžšího závodu planety se chystá početný peloton jezdců na motocyklech, čtyřkolkách, autech i několikatunových kamionech.

Tradičně silné zastoupení má Česká republika mezi kamiony. O první příčky budou bojovat Aleš Loprais a Martin Kolomý s Tatrami. Liaz bude reprezentovat Martin Macík. V Jižní Americe nechybí ale ani silný tým ruského Kamazu nebo Iveca Nizozemce De Rooye.

Mezi auty bude možné sledovat Martina Prokopa, někdejšího juniorského mistra světa v klasických rallye. Jeho konkurence bude ale více než silná. Rychlý nepochybně bude tým Peugeotu s „Monsieur Dakar“ Stéphanem Peterhanselem, matadorem Carlosem Sainzem a fenomenálním Sébastienem Loebem. Zahanbit se jistě nedá ani katarský šejk Nasser Al-Attyah.

Myšlenka obtížného dálkového závodu se zrodila už v sedmdesátých letech. Stál za ní Thierry Sabine, dobrodruh, který závodil téměř se vším, co bylo jen trochu rychlé. Létal, závodil s motocykly, několikrát se zúčastnil i slavného Le Mans.  

 Na jednom motocyklovém závodu na severu Afriky vypověděla jeho motorka službu. Sabine pak musel hledat pomoc sám, bez jídla i vody zůstal tři dny. Rozhodl se, že bude pořádat závody sám, a že je bude organizovat lépe a bezpečněji.

Tak vznikla myšlenka náročného závodu, kde své místo najdou profesionálové i amatéři. O každého závodníka muselo být dobře postaráno. Závod pokračuje dodnes, i když byl přesunut z Afriky do Jižní Ameriky.