Vyššímu dojezdu elektromobilů mají pomoci i díly z 3D tiskárny, General Motors inovuje výrobu

Automobilka General Motors chce ve výrobě využívat 3D tiskárny. Ty mají pomoci s produkcí lehkých dílů pro auta s alternativním pohonem. 

Americký automobilový gigant General Motors plánuje do roku 2023 zařadit do své modelové nabídky 23 aut s alternativním pohonem. 

K tomuto ambicioznímu plánu bude muset upravit i své výrobní linky. GM přichází s neobvyklým řešením, k výrobě lehkých a levnějších dílů chce využívat 3D tiskárny. Na jejich přípravě spolupracuje s firmou Autodesk. Informovala o tom agentura Reuters. Právně lehčí součástky by měly také přispět k vyššímu dojezdu aut s alternativními pohony. 

Prvním společným výrobkem je ocelový držák sedadla, jehož příprava se s použitím 3D tiskárny značně zjednodušuje. Při obvyklé výrobě tohoto dílu je potřeba osmi částí od různých dodavatelů. 3D tiskárna součástku vyrobí v jednom kuse, držák je navíc o 40 procent lehčí a o 20 procent pevnější.

Podle vedení firmy, která vyrábí například značky Chevrolet nebo Cadillac, se nové vytisknuté díly do roka objeví v motorsportu. Do pěti let by se pak měly stát běžnou součástí automobilů. GM není jedinou automobilkou, která s 3D tiskárnami experimentuje, jeho největší rival Ford je začal testovat už v loňském roce.