Zbrojař Strnad začne montovat tatrovky v Ázerbájdžánu

....

.... Zdroj: Tatra

....
....
Duka žehná Tatře Präsident
Duka žehná Tatře Präsident
Tatra
12
Fotogalerie

Tatra začne montovat svá nákladní auta v Ázerbájdžánu. V Baku si na to plácla česká Tatra Trucks z holdingu Czechoslovak Group ovládaného miliardářem Jaroslavem Strnadem s ázerbájdžánskou firmou Ganja Automobile Plant. 

Projekt má odstartovat během příštího roku, kdy mají být na nové půdě smontovány první desítky tater. Automobilka zatím svá auta do země jenom vyvážela.

„Ázerbájdžán je významný partner České republiky v kavkazském regionu, kde úspěšně realizuje své projekty řada českých průmyslových firem. Pro Tatru je jedním z důležitých vývozních teritorií. V Ganje se můžou vyrábět Tatry nejen pro ázerbájdžánský trh, ale i pro další středoasijské státy,“ říká pro deník šéf Tatra Trucks Petr Rusek. Podvozky tatrovek už nyní využívá tamní armáda jako nosiče pro zbraňové systémy.

Tatra se tak snaží dále posílit svůj byznys, který loni na tržbách povyskočil takřka o čtvrtinu na bezmála 5,5 miliardy korun při patnáctiprocentním růstu zisku na necelou půlmiliardu. Cílové objemy transakce, které pomohla i Evropsko-Ázerbájdžánská obchodní komora, prozatím nejsou známy. Tamní partnerská automobilka přibere tatrovky na výrobní linky vedle ruských značek Maz a Kamaz. Ročně zvládne fabrika vyrobit tisícovku nákladních aut a dva tisíce traktorů.

Zahraniční obchod mezi Českem a Ázerbájdžánem se letos zhruba zdvojnásobil, hlavním tahounem je dovoz ropy do Česka, které tím pokrývá kolem třetiny své spotřeby. Oproti tomu české firmy v Ázerbájdžánu pracují zejména na infrastrukturních projektech. Společnost Moravia Steel se například podílí na výstavbě železničního koridoru spojujícího Ázerbájdžán s Gruzií a Tureckem.