Francie snížila odhad růstu na polovinu

François Fillon

François Fillon Zdroj: ctk

Francie snížila odhad růstu své ekonomiky na letošní rok na polovinu původního odhadu, tedy na 0,5 procenta. Předseda vlády François Fillon řekl, že státní rozpočet kvůli výpadku příjmů patrně přijde asi o pět miliard eur (více než 126 miliard korun). Prezident Nicolas Sarkozy zároveň představil některá opatření na podporu růstu.

Revizi výhledu si podle Fillona vyžádal horší výhled celé evropské ekonomiky. „Snižujeme odhad růstu na 0,5 procenta z (dosavadního odhadu kolem) 1,0 procenta. Zohledňujeme tak hospodářské zpomalení, ačkoliv už teď v Evropě vidíme první známky oživení,“ poznamenal Fillon, jehož citovala agentura Reuters. „Růst by se měl do eurozóny, a především do Francie, vrátit ještě před koncem prvního pololetí,“ dodal.

Francouzi snížili odhad růstu hrubého domácího produktu už loni v listopadu. Do té doby očekávali, že letošní růst ekonomiky dosáhne zhruba dvou procent. Nynější revize přibližuje výhled růstu odhadu, který minulý týden zveřejnil Mezinárodní měnový fond. Ten očekává, že růst francouzské ekonomiky bude činit jen asi 0,2 procenta.

Fillon řekl, že kvůli výpadku v příjmech státního rozpočtu už nebude nutné sahat k žádným dalším úsporným opatřením. V zásadě tak zopakoval to, co vláda avizovala už před časem. Tehdy uvedla, že rozpočet na rok 2012 má určitý manévrovací prostor a bude fungovat i v případě, že růst ekonomiky zpomalí pouze na půl procenta.

Sarkozy chce kvůli růstu podpořit malé a střední podniky

Prezident Nicolas Sarkozy v nedělním rozhovoru pro francouzské televize poodhalil některá z opatření, která chce navrhnout na podporu růstu. V únoru má začít fungovat průmyslová investiční banka s kapitálem miliardy euro, která má půjčovat malým a středním podnikům. Právě ty jsou kvůli současným ekonomickým nejistotám a mrznoucímu trhu s úvěry nejvíc v ohrožení.

Plány má Sarkozy i v oblasti zaměstnanosti. Chce pro firmy s více než 250 pracovníky zavést povinnost zaměstnávat stážisty. Ti by měli tvořit alespoň 5 procent pracovní síly, což má pomoci v boji proti chronické nezaměstnanosti mladých.