GESTO ROKU: Objevit a využít svůj talent

Účastníci projektu #jetovtobě

Účastníci projektu #jetovtobě Zdroj: Vodafone

Účastníci projektu #jetovtobě
Účastníci projektu #jetovtobě
Jan Mittner
Účastníci projektu #jetovtobě
5
Fotogalerie

Společnost Vodafone podporuje středoškoláky i vysokoškoláky na cestě za výběrem technologických profesí. Studenti si v projektu #jetovtobě prakticky vyzkoušejí to, co je škola naučí jen v teorii.

Možnost vyzkoušet si profese budoucnosti nabízí studentům od šestnácti do 26 let projekt Future Jobs od společnosti Vodafone. 

Jde například o pilotování monitorovacího záchranářského dronu s českým závodníkem s drony Janem Mittnerem, který na mezinárodních soutěžích obsazuje přední místa. „Drony s FPV přenosem poskytují lidem bezprecedentní volnost pohybu prostorem. Využití pro záchrannou službu je pak vizí, jak lze tuto technologii v blízké budoucnosti prakticky uplatnit,“ uvedl Mittner. 

V průběhu července zasílali zájemci o „stáž budoucnosti“ videa dokumentující jejich schopnosti při pilotování dronu. Tři nejpřesnější a nejrychlejší absolvovali s Mittnerem v srpnu několik tréninků, které zakončil závod. Jeho vítěz si 1. září vyzkoušel s dronem záchranu tonoucích při cvičné akci ve spolupráci s Vodní záchrannou službou na přehradě Orlík. 

Projekt se uchází o titul TOP Odpovědná firma. Hlasujte zde:

 Vítěz zároveň získal možnost pracovat u Vodní záchranné služby jako pilot monitorovacího záchranářského dronu během příštích prázdnin. „Podobným způsobem vyzvou studenty designérka smart fashion módy Iva Burkertová, český esport tým eSuba nebo Jan Lukačevič, který pracuje ve vědeckém týmu Akademie věd a vyvíjí speciální anténu pro misi ExoMars 2020,“ doplnil specialista značky a komunikace ze společnosti Vodafone Radek Hanzlík. 

Future Jobs ale není jediný projekt pro středoškoláky, který Vodafone nabízí. Firma se speciálně zaměřuje i na studentky a nabízí jim čtyřdenní kurzy kódování. Program Kódování pro holky se uskutečnil třikrát a prošlo jím padesát absolventek. „Cílem bylo vytvořit webové stránky. Děvčata byla velmi kreativní,“ uvedla specialistka na talent a dovednosti ve Vodafonu Lucie Kožová. Studentům středních škol nabízí Vodafone kurzy i na další témata a také praxe v oblastech technické podpory, konfigurace síťových prvků, skriptování a vývoje aplikací.

Program #jetovtobě počítá také se studenty vysokých škol, nabízí jim workshopy, na nichž představuje, jak vypadá zvolený obor v praxi. Svou budoucí profesi si tak mělo možnost v červnu „osahat“ třicet studentů marketingu. „Během dvou dnů se potkali s experty z našich marketingových oddělení, druhé dva dny byla praktická část,“ shrnula Kožová. V listopadu bude následovat workshop zaměřený na IT a internet věcí a po novém roce Vodafone chystá workshopy zaměřené na lidské zdroje a finance.

Na podzim plánuje Vodafone spustit on-line nástroj Future Jobs Finder, který již funguje v zahraničí. „V tomto on-line nástroji studenti vyplní, co je baví a v jakých činnostech jsou dobří. Po odeslání výsledků se jim objeví zaměstnání, která se pro ně hodí,“ vysvětlila ředitelka oddělení talentu a rozvoje Magda Wavle. 

Data a fakta
Projekt #jetovtobě společnosti Vodafone Czech Republic funguje už od roku 2016 a má několik částí, kterými prošly stovky středoškoláků i vysokoškolských studentů.
Průběžně na projektu spolupracuje kolem 30 odborníků z různých oblastí napříč celou společností včetně externích agentur.
Studenti mají možnost popovídat si i s vrcholnými manažery Vodafonu, jako je marketingový ředitel David Novák.
Vodafone je nejen lídrem v technologiích a aplikacích usnadňujících a zachraňujících život (například Záchranka), ale i v iniciativách, které oslovují veřejnost a zaměstnance (www.diverzita.cz); loni byl jejich report udržitelnosti oceněn v kategorii Odpovědný reporting ratingu TOP Odpovědná firma.