Goldman Sachs: Chuť opustit EU zřejmě pošle Británii do recese

Nigel Farage při referendu o brexitu

Nigel Farage při referendu o brexitu Zdroj: ctk

Finančníci zveřejňují nové předpovědi o negativních hospodářských dopadech vůle Britů opustit Evropskou unii, podle ekonomů investiční banky Goldman Sachs zřejmě zemi do roka čeká ekonomická recese.Takzvaný brexit zároveň zbrzdí globální ekonomický růst.

Přední ekonomové investiční banky Goldman Sachs současně zhoršili odhad ekonomického růstu eurozóny a Spojených států.

„Nyní očekáváme, že (britská) ekonomika vstoupí do začátku roku 2017 do mírné recese,“ napsali ve zprávě klientům ekonomové Jan Hatzius a Sven Jari Stehn. V příštích 18 měsících pak brexit sníží hrubý domácí produkt (HDP) Británie o 2,75 procenta.

Brexit podle nich nepříznivě ovlivní rovněž ekonomiky ostatních evropských zemí i ekonomiku Spojených států. Hrubý domácí produkt eurozóny má nově v příštích dvou letech vzrůst v průměru o 1,25 procenta místo doposud očekávaných 1,5 procenta. Americká ekonomika pak ve druhé polovině letošního roku vykáže růst pouze o dvě procenta. Dosavadní prognóza počítala s růstem o 2,25 procenta.

Goldman Sachs očekává, že se pravděpodobně zhorší podmínky obchodování. Firmy pak zřejmě omezí investice kvůli nejistotě, kterou výsledek hlasování nastolil. Vlivem kolísání kurzů a snížení hodnoty rizikovějších investic, jako jsou akcie a některé dluhopisy, se pak zpřísní i finanční podmínky, uvedla agentura Reuters.