Inflace v eurozóně zrychlila na 0,2 procenta, táhli ji zelináři a restaurace

sídlo ECB ve Frankfurtu

sídlo ECB ve Frankfurtu Zdroj: ctk/AP

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v eurozóně v listopadu zrychlilo na 0,2 procenta z říjnových 0,1 procenta. Uvedl to evropský statistický úřad Eurostat, který tak zpřesnil svůj rychlý údaj mírně směrem vzhůru. V celé Evropské unii se spotřebitelské ceny v meziročním srovnání zvýšily o 0,1 procenta, zatímco v říjnu stagnovaly.

K růstu cen v eurozóně nejvíce přispěly vyšší ceny ovoce a zeleniny a také ceny v restauracích a kavárnách. Naopak ceny pohonných hmot, topného oleje a plynu dál tlačí inflaci dolů. Ceny energií klesly o 7,5 procenta. Bez zahrnutí cen energií míra inflace činila jedno procento.

Pokles cen zaznamenalo v listopadu 12 členských zemí. Nejvíce klesly ceny na Kypru, a to o 1,5 procenta. O téměř procento se ceny snížily v Rumunsku, Bulharsku a ve Slovinsku. Naopak nejvyšší byla inflace v Belgii, kde činila 1,4 procenta, a na Maltě (1,3 procenta). V České republice podle Eurostatu spotřebitelské ceny v listopadu stagnovaly.

Ea Inflation Rate

Vývoj inflace hraje důležitou úlohu, když Evropská centrální banka (ECB) posuzuje měnovou politiku. Cílem banky je, aby se meziroční růst spotřebitelských cen pohyboval těsně pod dvěma procenty.

ECB v březnu v rámci snahy o podporu hospodářského růstu a odvrácení deflace v eurozóně spustila takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky, které zahrnuje rozsáhlé nákupy státních dluhopisů a dalších aktiv. Banka v rámci tohoto programu pumpuje do finančního systému měsíčně asi 60 miliard eur (přes 1,6 bilionu korun). Na začátku prosince ECB program nákupů dluhopisů prodloužila minimálně o půl roku, do konce března 2017.