Íránské banky splatily staré dluhy exportní pojišťovně. Ta podpoří český export do země

EGAP, Exportní garnanční a pojišťovací společnost

EGAP, Exportní garnanční a pojišťovací společnost Zdroj: profimedia.cz

Státní pojišťovna EGAP uzavřela dohodu o spolupráci s Íránskou centrální bankou, která slíbila podporu při zajišťování státních záruk pro společné česko-íránské projekty. EGAP nyní jedná o podpoře několika českých exportérů, kteří mají zájem o íránský trh.

Mezinárodní dohoda z roku 2015 předpokládá postupné uvolnění sankcí vůči Íránu, čehož se snaží využít firmy prakticky z celého světa. Dohoda s bankou je podle EGAP důležitá v době, kdy se velká část bank stále staví k financování českého vývozu rezervovaně.

EGAP dále uvedl, že íránské banky své staré dluhy vůči EGAP splatily. "Zkušenost s platební morálkou íránských firem a bank je pro EGAP velice pozitivní. Sankce samozřejmě znamenaly buď úplné přerušení nebo značné komplikace pro platební styk, po uvolnění sankcí však byly všechny dlužné částky doplaceny," uvedl místopředseda představenstva EGAP Marek Dlouhý.

Jedním ze zájemců o íránský trh je opavská společnost Ostroj, která chystá pro svého íránského partnera dodávku projektování a vybudování hlubinného dolu na těžbu černého, koksovatelného uhlí v provincii Kermán. Další firma Danieli Czech Engineering připravuje dodávku zařízení a materiálu pro nový íránský závod na výrobu oceli.

Export do Íránu a vzájemný obchod neroste zatím tak, jak se po uvolnění mezinárodních sankcí v lednu 2016 očekávalo. Situaci komplikuje postoj amerického prezidenta Donalda Trumpa, který zpochybňuje mezinárodní jadernou dohodu z roku 2015. Velkým problémem se ukazuje takřka nemožnost platebního styku, uvedl v říjnu předseda představenstva České exportní banky (ČEB) Karel Bureš.

Loni se export zvýšil o více než polovinu na téměř 1,5 miliardy korun, letos se odhaduje na 1,9 miliardy korun. Loni se také v Teheránu otevřela kancelář agentury CzechTrade. Šance pro české exportéry je ve strojírenství, v chemickém a farmaceutickém průmyslu, ale také je například v rozvoji turistické infrastruktury.