J&T Banka nejspíš nabídne částečný odkup pohledávek drobným investorům Arcy

Rastislav Velič, Arca Capital

Rastislav Velič, Arca Capital Zdroj: Michael Tomeš

Rastislav Velič, Arca Capital
Pavol Krúpa, zakladatel Arcy Capital
3
Fotogalerie

Drobným investorům krachující skupiny Arca Investments svitla naděje, že se dostanou aspoň k části peněz, které do produktů firmy vložili. J&T Banka nezajištěným věřitelům chystá nabídku pomoci. Pravděpodobně od nich odkoupí část původní investice. 

Začátkem týdne J&T Banka uvedla, že jejím cílem není záchrana skupiny Arca jako takové, ale pomoc nezajištěným věřitelům získat v co nejkratší možné době alespoň část investovaných prostředků zpět a maximalizovat dlouhodobý výtěžek ze zpeněžení aktiv skupiny Arca.

Podle informovaného zdroje blízkého bance bude chtít J&T více vstoupit do řízení firmy.

„Pokud i díky mandátu od dalších věřitelů získáme kontrolu nad průběhem, můžeme pomoci profinancovat dokončení projektů, které  zvýší hodnotu majetku a tím i celkového plnění. Můžeme zastabilizovat firmy, které naopak by mohly byt nedostupnosti financování ohroženy,“ popsal zdroj. 

Ve hře je šance, že by banka od drobných věřitelů - kterých jsou dle informací z trhu tisíce - pohledávky přímo odkoupila. „Pravděpodobná je kombinace okamžitého peněžního plnění s dalším plněním v závislosti na vývoji a výtěžku. Vzhledem k nejistotám ale nelze predpokladat, že úvodní plnění bude velké,“ uvedl zdroj. Seznam Zprávy včera uvedly, že  se spekuluje o odkupu v hodnotě třiceti procent původní investice. Do Arcy investovaly totiž i klienti J&T Banky i jiní movitější lidé. Ambicí J&T je tak podle Seznamu i snaha zabránit zhroucení investičního trhu pro reputační riziko. 

Banka se distancovala od sporů mezi zakladateli skupiny Arca a jejím současným vedením. „Očekáváme od všech zúčastněných konstruktivní přístup, který věřitelům dopomůže s monetizací jejich pohledávek. Při řešení situace jsme připraveni spolupracovat i s dalšími subjekty, které stejně jako my, mají za cíl rychlý a koordinovaný postup věřitelů,” uvádí mluvčí J&T Banky Monika Veselá. 

Bude-li chystaná nabídka pomoci přijata dostatečným kvórem věřitelů, chce J&T Banka pomoci finanční stabilizaci těch společností ze skupiny Arca, které mají s ohledem na problémy jejich mateřské firmy ztížený přístup k financování.

Podrobnosti k připravované pomoci mají být představeny v nejbližších dnech. Podle informací z trhu je mezi věřitely Arky až několik tisíc subjektů. 

Iniciativu J&T Banky vítá i někdejší společník a investor Arca Capital Pavol Krúpa. Ten ve skupině nepůsobí od roku 2018, kdy opustil jak její majetkovou strukturu, tak statutární orgány firem skupiny. „Na základě historické angažovanosti mé osoby ve skupině Arca se na mě aktuálně obrací řada jejích věřitelů, a jelikož osobně taktéž disponuji pohledávkami vůči společnostem skupiny Arca, je v mém zájmu hájit práva všech věřitelů tak, aby došlo k uspokojení jejich nároků v maximální možné výši. Osobně jsem jakožto věřitel a statutární zástupce firem, které jsou věřiteli skupiny Arca, značně znepokojen nedostatečnou informovaností o dění ve skupině Arca ze strany jejího vedení,” uvedl Krúpa.

V situaci kolem pohledávek za Arca Capital nabízí věřitelům pomoc také investiční skupina Natland. „Máme zkušenosti s vyjednáváním ve složitých a vyhrocených situacích a také schopnosti konstruktivně jednat v podobných případech se všemi zainteresovanými stranami. To pomáhá nalézt řešení, na kterém ve finále mohou věřitelé maximálně profitovat. Naší výhodou je, že kromě silného manažerského týmu můžeme zajistit i profinancování některých projektů a udržet tak jejich hodnotu na nejvyšší možné úrovni,” říká k věci zakladatel a většinový vlastník Natlandu Tomáš Raška.

Slovensko-česká investiční skupina Arca Capital Bohemia požádala koncem srpna o ochranu před věřiteli. Důvodem mají být dluhy v řádu stovek milionů korun. Dříve na Slovensku požádala o ochranu před věřiteli mateřská společnost Arca Capital Bohemia Arca Investments.

Poz. red.: Spoluzakladatel J&T Finance Group Patrik Tkáč spoluvlastní prostřednictvím společnosti Czech Media Invest vydavatelství Czech News Center, jehož součástí je i deník E15.