J&T neví o tom, že by jí čínská CITIC uhradila dluh 450 milionů eur

CEFC

CEFC Zdroj: reuters

Skupina J&T nemá žádné informace o tom, že by ji čínská společnost CITIC Group v pátek uhradila dluh 450 milionů eur za společnost CEFC Europe, řekl zdroj z J&T. CEFC na dotaz ohledně zaplacení nereagovala. Podle dřívějšího prohlášení CEFC China jsou peníze připravené a termín pro zaplacení byl stanoven na dnešek. J&T ve čtvrtek oznámila, že v CEFC Europe kvůli nesplaceným závazkům odvolala představenstvo a dosadila krizový management.

"CITIC Group založila účet u ČSOB Praha a dnes na něj připsala 475 milionů eur. J&T byla o připravenosti firmy v pátek do čtrnácté hodiny, tedy v termínu stanoveném J&T, uhradit veškeré závazky CEFC China před svým rozhodnutím informována," uvedl na twitteru ve čtvrtek pozdě večer místopředseda CEFC Europe Jaroslav Tvrdík.

CEFC China dnes označila změny v CEFC Europe za pokus J&T o nepřátelské převzetí firmy a jejích aktiv v ČR. Je také připravena proti J&T podniknout právní kroky. Podle jejího prohlášení neuznává změny v představenstvu CEFC Europe, při kterých přišel Tvrdík o funkci, počítá ale se splacením závazků vůči J&T. J&T ve čtvrtek uvedla, že ke změnám přistoupila i proto, že získala informace, že CEFC začala podnikat opatření, jimiž chtěla bránit věřitelům ve výkonu akcionářských práv.

CEFC China Energy dluží skupině J&T 450 milionů eur (11,5 miliardy korun). Pohledávku má zaplatit čínský státní konglomerát CITIC Group. J&T už dříve uvedla, že bude jednat s firmou CITIC, kterou považuje za důvěryhodného a transparentního partnera.

Čínská CEFC si před časem vybrala ČR jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. Má je například v aeroliniích Travel Service nebo cestovní agentuře Invia.cz, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, fotbalovou Slavii i stadion v Edenu. V Česku CEFC Europe spravuje aktiva přes 1,5 miliardy eur (38,34 miliardy korun).

O problémech CEFC se začalo psát poté, co vyšlo najevo, že jejího šéfa Jie Ťien-minga, který je poradcem prezidenta Miloše Zemana, vyšetřují čínské úřady pro podezření z ekonomické kriminality. Za dluhy ručí CEFC mimo jiné budovou bývalé Živnobanky v centru Prahy, administrativním komplexem Florentinum nebo fotbalovou Slavií.