V Číně přibývá firem neschopných splácet dluhopisy

V Číně narůstá počet firem, které nejsou schopny splácet své dluhopisy. Jedním z hlavních důvodů jsou zásahy úřadů proti nadměrnému půjčování a neprůhlednému sektoru stínového bankovnictví. Letos nesplatilo své dluhy už devět čínských firem, z toho osm soukromých. Celková hodnota nesplacené částky se meziročně zvýšila o 32 procent, uvedl s odvoláním na údaje banky Standard Chartered ekonomický list Financial Times.

Analytik banky Standard Chartered Jeffrey Zhang varoval před dalšími problémy se splácením v soukromém sektoru. Kvůli tlaku regulačních orgánů na omezení financování investic prostřednictvím úvěrů je nyní pro firmy obtížné své dluhy refinancovat. Investoři jsou také čím dál vybíravější v tom, komu půjčí.

MMezinárodní ratingová agentura Moody's upozornila, že v nejbližších dvou letech bude na refinancování splatných dluhů potřeba "značná částka". Jen v příštím roce mají být splaceny firemní dluhopisy za tři biliony jüanů (10,2 bilionu korun).

Čína se zaměřila na takzvané stínové bankovnictví, což je forma půjček poskytovaných mimo regulovaný bankovní sektor. Moody's odhaduje, že objem aktiv ve stínovém bankovnictví loni vzrostl o 1,1 bilionu jüanů, což je ve srovnání s částkou 11,2 bilionu jüanů (38,1 bilionu korun) v roce předchozím nárůst asi o deset procent.

Nejistota nad splacením dluhopisů se nejnověji vznáší nad společností CEFC Shanghai International. Ta je součástí konglomerátu CEFC China Energy, který prostřednictvím společnosti CEFC Europe podniká také v České republice.

Kampaň čínské vlády za omezení růstu dluhu a snížení finančních rizik vytvořila problémy s refinancováním dluhu hlavně pro slabší dlužníky. Jsou mezi nimi přitom i místní samosprávy.