Kalousek opět snižuje výhled: Česká ekonomika poroste už jen nepatrně

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: mediafax

Horší vývoj tuzemské ekonomiky v letošním a příštím roce odhaduje ministerstvo financí. To v nové makroekonomické prognóze zhoršilo odhad vývoje ekonomiky v letošním i příštím roce. Odhady ministerstva stále počítají se zvýšením sazeb daně z přidané hodnoty příští rok o jeden procentní bod na 15 a 21 procent. O tento nárůst se nyní přou poslanci ODS. Pokud poslanci navýšení daně neschválí, vláda premiéra Nečase končí.

Letos by měl hrubý domácí produkt klesnout o jedno procento a příští rok růst o 0,7 procenta. V předchozí červencové prognóze ministerstvo počítalo letos s poklesem o půl procenta a příští rok s růstem o jedno procento. Odhady MF počítají se zvýšením sazeb daně z přidané hodnoty příští rok o jeden procentní bod na 15 a 21 procent.

„Předpokládáme, že růst HDP ve výši 0,7 procenta prognózovaný nejnovější predikcí bude v roce 2013 znamenat pokles příjmů státního rozpočtu ve výši čtyři až pět miliard korun. Nový rozpočet předložený ministerstvem financí bude s tímto vlivem počítat,“ uvedl mluvčí úřadu Ondřej Jakob.

Srovnání růstu HDPSrovnání růstu HDP | Ministerstvo financi

Vývoj HDPVývoj HDP | Ministerstvo financi

Vývoj inflaceVývoj inflace | Ministerstvo financi

Srovnání růstu HDPSrovnání růstu HDP | Ministerstvo financi

Návrh rozpočtu si nechala vláda poslanci vrátit minulý týden k přepracování. Důvodem jsou mimo jiné spory ohledně zvýšení sazeb daně z přidané hodnoty i očekávaný horší ekonomický vývoj. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ovšem uvedl, že nový návrh bude nadále počítat pro příští rok se schodkem 100 miliard korun.

Odhad vývoje ekonomiky podle ministerstva ovlivnil mimo jiné očekávaný pokles spotřeby domácností. Ta by měla klesnout letos o tři procenta a příští rok o 0,5 procenta. V červenci úřad počítal letos s poklesem o 2,2 procenta a příští rok s mírným růstem. „Domníváme se, že pokles spotřeby domácností odráží jak snížení reálného disponibilního důchodu domácností, tak velmi nízkou důvěru domácností v ekonomiku,“ uvedlo MF.

V roce 2014 počítá MF s růstem HDP o 1,9 procenta a v roce 2015 se zvýšením výkonu ekonomiky o 2,6 procenta.