Koronavir a Tesla hýbou americkými trhy

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.   

S rozvahou

Při zavádění preventivních opatření před novým koronavirem není vždy nezbytné omezovat mezinárodní obchod a dopravu, jednotlivé státy by měly jednat vždy na základě důkazů, řekl v Ženevě generální ředitel Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Akcie opět sílí

Americké akcie posílily. Přispěl k tomu pokles obav z ekonomického dopadu koronaviru a příznivá statistika hospodářství USA. Index S&P 500 obchodování ukončil na novém rekordu. Prudký pokles akcií amerického výrobce elektromobilů Tesla táhl dolů technologický index Nasdaq.

Překvapivé volby

Německo má prvního regionálního ministerského předsedu, kterému do funkce pomohli politici protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD). Ve východoněmeckém Durynsku parlament premiérem překvapivě zvolil svobodného demokrata Thomase Kemmericha. Vedle jeho FDP ho podpořili také politici Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové a právě AfD. Případ vzbudil vlnu nevole uvnitř CDU i v dalších stranách.

Trumpovo vítězství

Americký prezident Donald Trump nebude sesazen z funkce. Opoziční demokraté v Senátu USA neuspěli se svou ústavní žalobou proti hlavě státu. Senátoři nejprve poměrem 52:48 hlasům rozhodli, že je Trump nevinen, pokud jde o první článek ústavní žaloby, který se týkal možného zneužití pravomoci. Následně poměrem 53:47 hlasů odhlasovali, že je Trump nevinný, i pokud jde o druhý článek žaloby týkající se obstrukcí vůči Kongresu USA.