Koronavirus nakazil nejvíce lidi z kanceláří a zdravotní sestry

Rozlehlé prostory open spacu mohou přispívat k šíření viru.

Rozlehlé prostory open spacu mohou přispívat k šíření viru. Zdroj: shutterstock

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek (vpravo). Jeho úřad zveřejnil profesní statistiku koronaviru.
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na tiskové konferenci o koronaviru
3
Fotogalerie

Onemocnění koronavirem si nejčastěji prodělali pracovníci v administrativních budovách a kancelářích a ve zdravotnických zařízeních. Vyplývá to z první zveřejněné statistiky, která se nemocnými zabývá podle profesí.

Žebříček téměř dvou desítek profesí seřazených podle počtu dosavadních nakažených koronavirem sestavil Ústav zdravotnických informací a statistiky. Na první příčce se v něm umístili pracovníci v kancelářích, kteří jen těsně „předběhli“ zdravotní sestry v nemocnicích. Kdyby se ale sečetli všichni nakažení zaměstnanci ve zdravotnictví, tedy i lékaři a pomocný personál, zdaleka by předčili všechny profese.

„Administrativní pracovníci zahrnují širokou, blíže nespecifikovanou skupinu profesí. Zdravotnické profese jsou ve čtyřech kategoriích a dohromady dosahují většího počtu,“ potvrzuje mluvčí ÚZIS Jiří Tráva.

Upozorňuje přitom, že srovnávat rizika pro jednotlivé profese není exaktně možné bez odpovídajícího přepočtu na reálné počty zaměstnanců. Navíc zdravotnický statistický úřad a Český statistický úřad pohlížejí na dělení profesí odlišně, takže nejde příliš srovnávat.

Přesto je zřejmé, že kancelářských pracovníků je velmi mnoho, což podmiňuje jejich přední pozice v nakažení koronavirem. K šíření viru mohou samozřejmě přispívat také nynější obří kancelářské prostory, takzvané open space. Nezabrání tomu ani veškerá opatření, která firmy přijímají, například to, že větší část lidí pracuje z domova, v kancelářích se střídají dvě skupiny, prostory se pravidelně dezinfikují, upravuje se klimatizace nebo se stavějí příčky.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!