Lego hlásí pokles tržeb. Poprvé po třinácti letech

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Dánskému výrobci hraček Lego v loňském roce poprvé po 13 letech klesly tržby, hlavním důvodem je situace na maloobchodních trzích v Severní Americe a v Evropě. Tržby klesly o osm procent na 35 miliard dánských korun (119,4 miliardy korun). Provozní zisk se pak snížil o 17 procent na 10,4 miliardy dánských korun, uvedla firma, která má výrobní závod i v České republice.

"V roce 2017 příjmy na našich zavedených trzích klesly, převážně kvůli krokům, které jsme podnikli, abychom se zbavili zásob. Tento pokles měl dopad na provozní zisk," uvedl generální ředitel Niels B. Christiansen. Upozornil také, že prodej spotřebitelům zůstal beze změny a v posledních měsících roku začal vykazovat známky růstu.

Výsledky podle analytiků naznačují, že Lego teď čelí největší zkoušce od období let 2003-2004, kdy se firma přiblížila finančnímu kolapsu. Navzdory poklesu však Lego stále patří mezi nejziskovější výrobce hraček a letos je jeho cílem stabilizace podnikání.

Firma nedávno uvedla, že bude používat pro své kostičky plast vyrobený z cukrové třtiny. Nové kostičky se ve stavebnicích firmy objeví už letos. Rozhodnutí je součástí slibu firmy, že bude používat do roku 2030 ve svých výrobcích a obalech udržitelný materiál.

Změna se bude zatím týkat kostiček představujících stromy a rostliny vyrobené z polyetylenu. Nově bude použit etanol pocházející z cukrové třtiny. Polyetylenové kostičky mají na celkové produkci kostek Lego podíl jedno až dvě procenta. Kostky Lega se vyrábějí převážně z akrylonitril-butadien-styrenu, který pochází z ropy.

Společnost Lego založil v roce 1932 Ole Kirk Christiansen. Firmu pojmenoval podle dánských slov "leg godt", což znamená "hezky si hrajte". Christiansenové jsou nyní nejbohatší dánskou rodinou a společnost Lego patří mezi největší výrobce hraček na světě.

Jeden z výrobních závodů společnosti Lego je ve středočeském Kladně, provoz tam zahájil v roce 2000. V kladenském závodě se stavebnice dekorují, kompletují se menší díly a balí. Další výrobní závody má firma v Dánsku, Maďarsku, Mexiku a Číně.