Levnější nafta a benzín shodily tržby i zisk společnosti Shell

Čerpací stanice Shell

Čerpací stanice Shell Zdroj: E15

shell
Shell
4
Fotogalerie

Společnost Shell Czech Republic, která provozuje v Česku síť 176 čerpacích stanic, snížila loni meziročně čistý zisk o 5,3 procenta na 319,9 milionu korun. Tržby klesly o 4,3 procenta na 16,5 miliardy korun. Pokles tržeb byl podle firmy způsoben především nižšími cenami pohonných hmot.

Podle místopředsedy představenstva Igora Kuruce firma proti roku 2015 mírně navýšila celkový objem prodaných pohonných hmot i obrat v nabídce obchodů na benzinových pumpách. V listopadu Shell ve spolupráci se společností Mastercard přinesla do ČR jako první mezi čerpacími stanicemi možnost platby mobilním telefonem nebo tabletem za pohonné hmoty přímo u tankovacího stojanu, dodal.

V počtu čerpacích stanic v Česku zaujímá Shell čtvrté místo. Nejvíce pump, téměř 400, má Benzina patřící petrochemickému holdingu Unipetrol, druhá skupina MOL disponuje 306 stanicemi. Více stanic než Shell má ještě EuroOil státního distributora paliv Čepro (194). Shell i v roce 2016 dodával prostřednictvím svého oddělení Shell Aviation také letecký petrolej pro letiště v Brně a Ostravě.

Shell Czech Republic zastupuje v ČR obchodní zájmy britsko-nizozemské ropné společnosti Royal Dutch Shell. Shell je skupinou energetických a petrochemických společností, která má přibližně 94 tisíc zaměstnanců ve více než 70 zemích světa.

Podle údajů ministerstva průmyslu bylo ke konci června v Česku motoristům k dispozici 3931 veřejných čerpacích stanic. Ve srovnání s okolními státy vychází Česko jako pumpařská velmoc. Dlouhodobě vede v ukazatelích počtu obyvatel na jednu veřejnou čerpací stanici nebo v četnosti pump na dálnicích.