Maďarský kapitál půjde po českých startupech, první nákup přijde v říjnu

start-up

start-up Zdroj: Profimedia

start-up
...
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

České startupy dostanou podporu z nečekaného směru. Na nákupy perspektivních začínajících firem se totiž chystá maďarský kapitál. Vznikající fond rizikového kapitálu Lead Venture soustředí v přepočtu až dvě a půl miliardy korun, které rozdělí mezi středoevropské startupisty se zvláštním důrazem na české a slovenské projekty. Peníze do fondu nalije vedle petrochemického obra MOL i Maďarská investiční banka, či Exim banka. Fond v Česku oficiálně startuje zítra, první velkou investici hodlá udělat letos v říjnu.

„Typické rozmezí investice by se mohlo pohybovat mezi půl milionem a třemi miliony eur,“ uvádí šéf fondu Abel Galacz. První větší investice by podle něho mohla proběhnout letos během října. Maďarské peníze mají téci ponejvíce do energetiky, mobility, či udržitelných zdrojů, a to v období příštích pěti let. Po střední Evropě fond prozkoumá investiční příležitosti i v Rusku, Turecku, a Izraeli.

Podle znalců je začínajících byznysmenů s investorsky zajímavým plánem v tuzemsku čím dál více. „České startupy už se naučily podnikat i v náročnějších oblastech, než je kupříkladu jen vývoj aplikací. Rozvoj startupového prostředí je poměrně rychlý a doprovází jej i větší zájem investorů. Od těch andělských až po venture kapitálové fondy,“ říká Petr Lemoch, šéf české pobočky globální celosvětové sítě investorů do začínajících projektů Keiretsu Forum.

Podle dat výzkumné agentury Pefect Crowd jsou české startupy relativně mladé a jejich majitelé obvykle upřednostňují před půjčkou investora. „Většina těchto firem v Česku je mladších tří let a startupisté obvykle pro peníze nemíří do banky,“ říká odborník Perfect Crowd Martin Boček. Česko je zároveň podle agentury pro investory zajímavé i v tom, že skvěle slouží jako testovací region pro případnou globální životaschopnost projektu.

Startupová scéna je pro velké hráče napříč obory stále zajímavější. Během června tak například ohlásila program podpory a investic do startupů rakouská pojišťovací skupina Uniqa. Lovit hodlá napříč Evropou.