Majitelé kávy Lavazza koupili podíl italské internetové televize

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomeš, E15

Finanční holding rodiny stojící za značkou kávy Lavazza koupil menšinový podíl ve firmě Chili, která je italskou obdobou americké internetové videopůjčovny a televize Netflix. Za čtvrtinový podíl zaplatil zhruba 25 milionů eur (640,4 milionu korun), oznámily společnosti. Mezi akcionáře Chili patří mimo jiné hollywoodská filmová studia Sony Pictures Entertainment a Paramount Pictures či firmy Viacom a Warner Bros.

Firma Chili byla založená v roce 2012. Kromě Itálie nabízí své služby také v Británii, Polsku, Německu a Rakousku. Společnost rovněž prodává lístky do kina, plakáty, knihy a další zboží, jako oděvy. Tržby firmy za letošní rok mají vzrůst na 30 milionů eur ze sedmi milionů loni, zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) však zřejmě klesne na 3,4 milionu eur z 6,5 milionu eur ve 2016. Společnost má více než milion aktivních zákazníků, napsal list La Repubblica.

Cílem Chili je zvýšit do roku 2020 příjmy na 300 milionů eur a EBITDA na 50 milionů eur. Firma chce mít více než 15 milionů zákazníků. Italskému televiznímu trhu desetiletí vládnou veřejnoprávní televize Rai a komerční firmy Mediaset a Sky Italia, které mají zhruba pět milionů uživatelů. Nedávno na italský trh vstoupila také firma Netflix.