Maloobchod v eurozóně poprvé od září klesl

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Jan Rasch

Maloobchodní tržby v eurozóně v březnu poprvé od loňského září klesly a nižší byly i v celé Evropské unii. Ve srovnání s předchozím měsícem se obrat maloobchodu v zemích platících eurem snížil o 0,8 procenta a ve všech 28 zemích unie pak o 0,6 procenta. V únoru se přitom tržby v obou regionech o 0,1 procenta zvýšily, vyplývá z dat, která zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

Ve srovnání s loňským březnem tržby v eurozóně stouply o 1,6 procenta, výrazně však zaostaly za očekáváním analytiků v anketě agentury Reuters. V celé EU se zvýšily o 2,5 procenta.

K meziměsíčnímu poklesu cen přispělo hlavně snížení tržeb z prodeje pohonných hmot. Nižší byly jak tržby obchodů s potravinami, tak s nepotravinářskými výrobky. Meziročně se tržby obchodů s potravinami i s nepotravinářským zbožím zvýšily. Klesl pouze obrat prodejců pohonných hmot.

Maloobchodní tržby v eurozóně v meziměsíčním srovnání

Z jednotlivých členských zemí v meziměsíčním srovnání rostly nejvíce tržby proti únoru v Polsku a na Slovensku, a to o více než procento. Naopak v Portugalsku o 3,5 procenta klesly a ve Slovinsku byly nižší o 2,8 procenta.

Meziročně se snížily tržby maloobchodů ve Slovinsku, Rumunsku, Belgii a Finsku. Naopak na Maltě a v Polsku o téměř devět procent vzrostly, v Lotyšsku byly vyšší o 6,5 procenta a v Irsku o 6,4 procenta.

Tržby v eurozóně se snížily navzdory tomu, že nálada mezi spotřebiteli i v maloobchodním sektoru v březnu prudce vzrostla.