Místo střechy nebe. Systém Nebesys oživil historický dům v Litomyšli

Místo střechy nebe

Místo střechy nebe Zdroj: Tereza Kovandová

S každým projektem se rozrůstá nabídka tašek. Nyní Nebesys disponuje šesti tvary včetně bobrovky nebo pražského prejzu
Systém Nebesys tvoří tři základní prvky – nosný systém, skleněné panely a tašky.
3
Fotogalerie

Zvnějšku typická střecha z tašek, zevnitř průhledný systém propouštějící do tmavého podkroví záplavu světla. A jako bonus jedinečné výhledy. Tak lze popsat patentovaný střešní systém Nebesys s unikátními průsvitnými taškami.

Na začátku bylo zadání majitele historického domu v centru Litomyšle přestavět zanedbané podkroví na obytný prostor. Zákaz použít střešní okna, která by rušila památkově chráněnou střešní krajinu města, přivedl architekta Přemysla Kokeše na prvotní nápad vytvořit unikátní tašku, která bude propouštět světlo. Z atypického řešení na míru se postupně vyvinul ucelený střešní systém Nebesys, který je nyní možné použít na jakékoli šikmé střeše.

I když byl systém oficiálně představen teprve nedávno, pilotní projekt v Litomyšli byl instalován už v roce 2011. Nápad Přemysla Kokeše si od té doby získal řadu příznivců, kteří utvořili kreativní tým a koncept průhledné střechy začali společně zdokonalovat. Pokročilejší variantu v roce 2019 nainstalovali na střechu hotelu Desatero v Mikulově.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!