Nadace manželů Komárkových rozdělí 150 milionů na pomoc postiženým tornádem

Štěpánka a Karel Komárkovi

Štěpánka a Karel Komárkovi Zdroj: KKCG

Nadace založená manželi Štěpánkou a Karlem Komárkovými rozhodla, kam po červnovém tornádu na jižní Moravě půjde 150milionová finanční pomoc. Téměř třetinu peněz se daří v rámci okamžité pomoci rychle rozdělovat přímo poškozeným rodinám. Zbývajících 100 milionů korun zamíří na dlouhodobou obnovu zasažených veřejných prostor v Hodoníně. Tu si vezme na starost druhá Komárkova nadace Proměny, která se v úzké spolupráci s městem zasadí o trvalé proměny čtyř významných celků v oblíbené lokalitě Příměstského lesa Bažantnice.

Bezprecedentní přírodní katastrofa na Hodonínsku vyvolala mimořádnou filantropickou reakci celé české veřejnosti. Spolu s lidmi se hned zapojila nadace Karel Komárek Family Foundation (KKFF) a poskytla 150 milionů korun. Hodonín, odkud mimo jiné podnikatel Karel Komárek pochází, se i díky tomuto daru dočká podpory proměn v populární lokalitě Příměstského lesa Bažantnice, konkrétně Domu přírody, sportoviště, lesoparku a prostranství před základní školou.  

„Na vlastní oči jsem se přesvědčil o rozsahu škod, které tornádo napáchalo nejen v Hodoníně, ale i na dalších místech. S manželkou nám bylo jasné, že ze všeho nejdříve musíme pomoci konkrétním lidem. Proto okamžitá pomoc putovala právě k nim. Víme také, že každá vlna solidarity jednou opadne a že v oblastech zasažených živelní katastrofou zůstane plno věcí nedořešených. Ať už proto, že dojde energie nebo finanční zdroje. A tomu chceme zabránit. Mám hluboký vztah k veřejným prostorům města a v nadaci se obnovou parků, zahrad nebo hřišť zabýváme už 16 let. Proto chci nasměrovat naše síly, finanční prostředky i zkušenosti právě do této oblasti,“ uvedl Karel Komárek.

K nadačnímu týmu se minulý týden připojila na jižní Moravě také spoluzakladatelka KKFF Štěpánka Komárková. Zúčastnila se diskusí jak s jednotlivci z řad zaměstnanců a jejich rodinných příslušníků, které živelní katastrofa zasáhla, tak se zástupci sportovního klubu, s vedením základní školy v Moravské Nové Vsi a se starostou města Hodonín panem Liborem Střechou. 

„Potkala jsem plno statečných lidí, kteří jsou schopni se s následky tornáda vypořádat. To mne nabilo optimismem, že společně to zvládneme. Ač víme, že to bude běh na dlouhou trať,“ řekla Komárková. Poukázala také na fakt, že nepůjde jen o obnovu hmotných statků, ale bude třeba se věnovat i dalším oblastem, jako je například dlouhodobější psychologická podpora lidí a dětí v regionu.

Na zásahy v lesoparku a jeho okolí přispěje Nadace Proměny Karla Komárka částkou 100 milionů korun a odbornou pomocí. Dočasné a následně trvalé rekonstrukce se dočká sportoviště. U zničeného lesoparku se zase počítá s novou výsadbou a doplněním mobiliáře. Na nové stromy se mohou těšit i lidé v prostoru před ZŠ U Červených domků, kde dojde také k obnově a úpravě ploch pro děti. Nadace zároveň se souběžným grantem finančně pomůže také při proměně Domu přírody. Všechny intervence se uskuteční v úzké spolupráci s městem Hodonín. 

Video placeholde
Poničené obce na Moravě • Jiří Marek