Společnost MND z portfolia Karla Komárka odhadla škodu způsobenou tornádem na 650 milionů

Technologický park energetické firmy MND

Technologický park energetické firmy MND Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Technologický park energetické firmy MND
Technologický park energetické firmy MND
Technologický park energetické firmy MND
Technologický park energetické firmy MND
Technologický park energetické firmy MND
32
Fotogalerie

Tornádo na jihu Moravy v minulém týdnu poničilo mimo jiné i technologický park společnosti MND v Lužicích, patřící do skupiny KKCG miliardáře Karla Komárka. Výše škod se podle současných odhadů pohybuje kolem 650 milionů korun, opravy by měly trvat přibližně devět měsíců. Zaměstnancům MND bude prostřednictvím nadace Karel Komárek Family Foundation (KKFF) na okamžitou pomoc poskytnuto až 100 tisíc korun. Dalších padesát tisíc obdrží zaměstnanci zasažení přírodní katastrofou od společnosti MND.

V areálu MND se v současné chvíli připravují práce na úklid trosek, které po sobě zanechalo zničující tornádo. „Začínáme připravovat obnovu, která by podle našich předpokladů měla trvat sedm až devět měsíců,“ uvedla mluvčí KKCG Dana Dvořáková. „Výši škod jsme nově vyčíslili na zhruba 650 milionů korun,“ dodala.

Nadace KKFF se aktuálně soustředí na okamžitou pomoc. „Rychle chceme poslat zasaženým kolegům a jejich rodinám prostředky na ty nejnutnější opravy. Rychlá pomoc je až do výše sto tisíc korun za nadaci,“ uvedla mluvčí KKCG Dvořáková. Okamžitá pomoc je určena na zdravotní pomůcky, náhradní ubytování, pomoc s likvidací škod, zabezpečení nemovitosti, nákup drobného materiálu a na zařízení psychosociální pomoci. Od společnosti MND dostanou její zaměstnanci dalších padesát tisíc korun.

Nadace KKFF plánuje v regionu působit dlouhodobě. Spolu s místními radnicemi, příspěvkovými organizacemi a se spolky se chce aktivně podílet na co nejrychlejší obnově zasažených oblastí jižní Moravy.

Mezi poškozenými budovami v technologickém parku je i datové centrum DataSpring. Společnost však dokázala plně obnovit svůj provoz hned druhý den po úderu tornáda. „Naše datacentrum bude zřejmě prvním v Evropě, které úspěšně prošlo testem tornáda o síle F3–F4. Přírodní katastrofa poničila plášť budovy včetně kancelářských prostor, ale datový sál je ve stabilizovaném provozu a od pátku funguje bez omezení,“ řekl Marek Chmiel, výkonný ředitel DataSpringu.

Další pomoc je na cestě

Finanční pomoc lidem a obcím, které postihlo ničivé tornádo, přislíbily i další nevládní organizace, nadace a nadační fondy. Jde například o spolky ADRA, Člověk v tísni, Diakonie ČCE, Donio, Nadace Via, Nadace ČEZ, Nadační fond Českého rozhlasu, Nadační fond pomoci Karla Janečka. V součtu zatím tyto organizace poskytly přes půl miliardy korun, které chtějí rozdělit mezi osoby postižené řáděním tornáda.

Podívejte se na aktuální fotografie z místa neštěstí: