Nálada německého ekonomického motoru se nad očekávání zlepšila

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Podnikatelská nálada v Německu se v srpnu nečekaně zlepšila a její index se dostal na nejvyšší hodnotu od května. Strach z dluhové krize v Řecku díky nové dohodě o pomoci odezněl a poptávka se drží na solidní úrovni, oznámil mnichovský výzkumný institut Ifo.

Index podnikatelské nálady v srpnu vzrostl na 108,3 bodu z červencových 108 bodů. Analytici v anketě agentury Reuters očekávali v průměru pokles indexu, a to na 107,7 bodu. Hodnota indexu odráží postoj zástupců asi 7000 firem z celého Německa.

Firmy hodnotí lépe i svoji současnou situaci, jejich výhled se však mírně zhoršil. Ukazatel současné situace se zvýšil o 0,9 bodu na 114,8 bodu, dílčí index podnikatelských očekávání ale o 0,1 bodu klesl a dostal se na 102,2 bodu.

Průzkum německého podnikatelského prostředíIndex německé podnikatelské náladyIndex německé podnikatelské nálady | Institut IfoZdroj: Institut Ifo

Nálada se výrazně zlepšila v maloobchodě a ve stavebnictví, horší byla naopak ve zpracovatelském sektoru a velkoobchodě. Lepší je i podnikatelské klima v sektoru služeb.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. Růst německé ekonomiky ve druhém čtvrtletí zrychlil na 0,4 procenta z 0,3 procenta o tři měsíce dříve. Vláda očekává, že v letošním roce se hrubý domácí produkt zvýší o 1,8 procenta. Loni vzrostl o 1,6 procenta, nejrychleji za tři roky.