Nejhorší z celého koncernu. Škoda Auto hlásí v Evropské unii výrazný propad prodejů

Výroba Škody Fabia

Výroba Škody Fabia Zdroj: Škoda Auto

Škoda Auto Kvasiny
Škoda Auto Kvasiny
Škoda Auto Kvasiny
Škoda Auto Kvasiny
Škoda Auto Kvasiny
56
Fotogalerie

Letošní říjen byl z hlediska registrací nových automobilů nejhorší za poslední léta. Někteří výrobci ale ze situace těžili, hlavně ti korejští.

Evropský trh s novými automobily nadále bojuje s krizí. Po loňském pádu registrací kvůli covidovým opatřením nastala letos výrobní krize, kvůli nedostatku komponentů. Projevuje se to už několik měsíců na statistikách registrací, což se potvrdilo i v říjnu. V minulém měsíci bylo v Evropě registrováno jen 798.693 aut, o 29,3 % méně než před rokem. Vyplývá to ze statistik Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA).

Za prvních deset měsíců letošního roku se ale prodej nových automobilů v EU meziročně zvýšil o 2,2 procenta zhruba na 8,2 milionu. Nedávný pokles prodeje v důsledku pokračující krize v dodávkách polovodičů pomohl vyrovnat silný růst ze začátku roku.

Největší evropské automobilové trhy zaznamenaly v říjnu dvouciferné ztráty, stejně jako většina ostatních trhů. V Itálii se prodalo o 35,7 procenta méně vozů, v Německu o 34,9 procenta, ve Francii o 30,7 procenta a ve Španělsku o 20,5 procenta.

Video placeholde
Elektromobilita: Jaké jsou plány EU a světa? • Videohub

Koncernu Volkswagen se nedaří

V České republice se v říjnu podle ACEA prodalo meziročně o 24,7 procenta méně nových aut, celkem 12.670. Za prvních deset měsíců roku ale počet registrací vykazuje růst o 5,7 procenta na 174.494 aut.

Z jednotlivých výrobců se v říjnu obzvláště nedařilo skupině Volkswagen, která v EU prodala meziročně o 44 procent méně vozů. Nejhůře na tom byla Škoda Auto, která je součástí skupiny a které prodej v EU meziročně klesl o 50,2 procenta na 25.905 aut. Za prvních deset měsíců roku ale skupina Volkswagen prodej zvýšila o dvě procenta. Naopak Škoda má i zde propad, a to o 5,3 procenta. Růst nevykázala za toto období jako jediná ze všech hlavních automobilek skupiny.

Výrazně nižší prodej (minus 33 procent) měla v říjnu i skupina Stellantis, jejíž součástí jsou značky Peugeot, Fiat nebo Citroën. Pokles o 31,7 procenta zaznamenala také skupina Renault, naopak jihokorejská skupina Hyundai registruje nárůst o 3,7 procenta.

GALERIE: Takto to vypadalo v závodech Škody Auto, když automobilka zastavila výrobu kvůli nedostatku čipů

Podrobnosti píše web Auto.cz.