Nejlepší města světa pro rozjezd byznysu. Praha skončila na špici

Na druhém místě skončila Praha s 83,91 body, která má jednu z nejnižších cen elektřiny.

Na druhém místě skončila Praha s 83,91 body, která má jednu z nejnižších cen elektřiny. Zdroj: Blesk:FOTO CNC / ALEXANDR MALACHOVSKÝ

Maďarská Budapešť je s 90,72 body podle srovnání nejvýhodnějším městem pro podnikání, mimo jiné i díky nízké, 9% dani z příjmů firem.
Finanční centrum ve Varšavě, která je podle Utility Bidder třetím nejvýhodnějším městem s 82,20 body i kvůli nejnižším cenám internetu, za 12,79 eur měsíčně.
Hlavní nádraží v Bratislavě, která má čtvrtou pozici ve výběru s 78,13 body.
Po středoevropských metropolích se nejvýše dostaly finské Helsinki s 70,89 body.
Sedmé místo, špaňelská Valencie s 69,83 body.
13
Fotogalerie

Podle aktuálního žebříčku britské poradenské společnosti Utility Bidder, která porovnává náklady na podnikání ve světových metropolích, je nejvýhodnější dělat byznys ve střední Evropě. První čtyři místa obsadily Budapešť, Praha, Varšava a Bratislava.

Konzultanti firmy porovnávali roční průměrnou hrubou mzdu, ceny za roční pronájem kanceláří, ceny za kilowatthodinu elektřiny, ceny měsíčního připojení k internetu a výši daně z příjmu právnických osob v dané zemi.

Do žebříčku umístila Utility Bidder sedmdesát měst z Evropy, Asie, Severní a Střední Ameriky a Austrálie. Nejlépe si vedla evropská města, výsledky podle jednotlivých parametrů se čtrnácti nejlepšími naleznete v galerii.

Na opačném konci přehledu se umístila především velká centra Spojených států. Nejdražší podnikání mají firmy v San Franciscu a New Yorku, Tokyu, Bostonu či Ženevě.