Nejlepší zisk od roku 2011. OKD uzavřela loňský rok s pěti miliardami

Důl ČSM společnosti OKD ve Stonavě

Důl ČSM společnosti OKD ve Stonavě Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Těžební společnost OKD uzavřela loňské hospodaření s čistým ziskem 5,1 miliardy korun, což bylo nejvíce od roku 2011. Proti roku 2021, kdy činil 216,8 milionu korun, stoupl zisk firmy více než dvacetinásobně, v roce 2020 skončil podnik ve ztrátě téměř 2,5 miliardy. Objem výroby činil loni 2,1 milionu tun černého uhlí, proti předloňským 2,47 milionu tun byl o 15 procent nižší. Tržby ale firmě vzrostly více než o polovinu na 14,1 miliardy korun, sdělila mluvčí OKD Barbora Černá Dvořáková.

„Provozní zisk (EBITDA) před operacemi souvisejícími s tvorbou rezerv byl 6,4 miliardy korun, 1,8 miliardy korun ze zisku bude vyplaceno státu formou dividendy,“ uvedla mluvčí. V roce 2021 činil ukazatel EBITDA dvě miliardy korun.

„V loňském roce jsme dosáhli historicky nejvyšších prodejních cen. Jednou z příčin bylo oživení průmyslové výroby po období poznamenaném koronavirem. Nejvíce ale trh černého uhlí ovlivnila válka na Ukrajině a následná energetická krize v Evropě, která byla do značné míry vyvolána embargem na ruské uhlí v kombinaci s omezením exportu uhlí z Polska a narušením dlouhodobých přepravních tras. To vše vedlo k extrémnímu růstu cen energetického i koksovatelného uhlí,“ uvedl generální ředitel a předseda představenstva OKD Roman Sikora.

Část provozního zisku použilo OKD k tvorbě rezerv. Po ukončení těžby z nich chce financovat dohodnutý sociální program i technickou likvidaci Dolu ČSM. „Až skončíme s těžbou, chceme vše vypořádat a uklidit za sebou z prostředků, které jsme vydělali,“ uvedl Sikora.

Letos chce OKD vytěžit 1,1 milionu tun uhlí, do konce roku 2025 to má být celkem 3,6 milionu tun. „Loňské hospodářské výsledky svědčí o tom, že pokračování těžby, o němž jsme rozhodli na konci loňského roku, je správným krokem. OKD sehrála důležitou roli při řešení energetické krize a zabezpečování plynulých dodávek elektrické energie a tepla. Pokračování těžby tak bylo a je přínosem nejen pro akcionáře, ale i pro odběratele,“ uvedl Sikora.

OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. V minulých letech ale těžbu ve většině dolů ukončilo, protože se dlouhodobě nevyplácela. Těží se jen v Dole ČSM, kde má těžba pokračovat do konce roku 2025. Ročně firma vytěží zhruba 1,2 milionu tun uhlí. V OKD pracuje včetně dodavatelských zaměstnanců přibližně 3300 lidí, kmenových pracovníků je 2500. Vlastníkem OKD je prostřednictvím společnosti Prisko stát.