Největší prodej ve videoherním světě. Akcionáři Activision Blizzard schválili převzetí Microsoftem

Call of Duty Vanguard.

Call of Duty Vanguard. Zdroj: Activision Blizzard

Diablo II Resurrected.
Diablo II Resurrected.
Diablo II Resurrected.
Call of Duty Vanguard.
Call of Duty Vanguard.
38
Fotogalerie

Akcionáři amerického vydavatele videoher Activision Blizzard schválili dohodu o převzetí podniku americkým softwarovým gigantem Microsoft za 68,7 miliardy dolarů (zhruba 1,6 bilionu korun). Oznámila to dnes firma. Transakce je největším převzetím ve videoherním průmyslu.

Společnosti Microsoft a Activision Blizzard představily dohodu o převzetí letos v lednu. Dohoda předpokládá, že Microsoft za každou akcii firmy Activision Blizzard zaplatí 95 dolarů.

Společnost Activision Blizzard dnes uvedla, že pro uskutečnění transakce na dnešní mimořádné valné hromadě hlasovalo přes 98 procent akcionářů. Podle firmy se předpokládá, že transakce, kterou ještě budou prověřovat regulátoři, bude dokončena během příštího finančního roku firmy Microsoft, který skončí 30. června 2023.

Poptávka po videohrách v době pandemie prudce vzrostla. Lidé, kteří byli kvůli uzávěrám nuceni zůstat doma, totiž více hráli počítačové hry, aby se nějak zabavili. Microsoft je výrobcem herních konzolí Xbox. Díky hrám společnosti Activision Blizzard, jako jsou Call of Duty či World of Warcraft, by platforma Xbox mohla získat výhodu vůči konkurenční platformě PlayStation firmy Sony.

Microsoft se již dříve dohodl na převzetí herní společnosti ZeniMax Media za 7,5 miliardy dolarů. ZeniMax Media vlastní vydavatele počítačových her Bethesda Softworks, který stojí za herními hity, jako jsou střílečka Doom a série The Elder Scrolls.