Největší výrobce spotřebního zboží čelí výraznému propadu zisku

Procter and Gamble

Procter and Gamble Zdroj: profimedia.cz

Produkty Procter and Gamble
Produkty Procter and Gamble
Produkty Procter and Gamble
Produkty Procter and Gamble
5
Fotogalerie

Americké společnosti Procter & Gamble, která je největším výrobcem spotřebního zboží na světě podle tržní hodnoty, klesl ve druhém fiskálním čtvrtletí zisk o 68 procent na 2,5 miliardy dolarů (51,8 miliardy korun). K propadu přispěl prodej velké části kosmetických značek a mimořádné náklady související s novým daňovým zákonem v USA, uvedla společnost.

Bez mimořádných položek firma vykázala za tři měsíce do konce prosince zisk 1,19 dolaru na akcii. Analytici dotazovaní agenturou Reuters čekali zisk 1,14 dolaru na akcii.

Čisté tržby se zvýšily o tři procenta na 17,4 miliardy dolarů. Růst podpořila poptávka po zdravotnických a kosmetických produktech v čele s produkty pro péči o pleť Olay, zubními kartáčky Oral-B a produkty na kašel a rýmu Vicks. Bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů a nových akvizic a prodejů majetku tržby stouply o dvě procenta.

Firma, která vyrábí také holicí strojky Gillette či čistící prostředky Tide, rovněž nepatrně zvýšila odhad růstu zisku na celý fiskální rok. Zisk na akcii se má nyní zvýšit o pět až osm procent místo doposud očekávaných pěti až sedmi procent.