Německý rozpočet dosáhl miliardový přebytek

Německo

Německo Zdroj: profimedia.cz

Rostoucí vývoz a domácí poptávka po spotřebním zboží udržely německou ekonomiku i ve druhém čtvrtletí v růstu. Silná ekonomika tak v první polovině roku vykázala rozpočtový přebytek 8,3 miliardy eur (207 miliard korun).

Zvýšení odpovídá 0,6 procenta hrubého domácího produktu, uvedl Spolkový statistický úřad. Způsobil to především přebytek 11,6 miliardy eur v sociálním systému. Naopak schodek v rozpočtu federálních a místních orgánů tuto sumu srazil o 3,3 miliardy eur.

Přebytek fondů sociálního zabezpečení ukazuje, že německý trh práce zůstává stabilní. Minister financí Wolfgang Schäuble (CDU) však již ve své poslední měsíční zprávě varuje před velkým nebezpečím. „Pokud ekonomika bude klesat, příjde propouštění zaměstnanců a v důsledku toho spotřebitelé výrazně omezí své výdaje,“ uvedl ministr. Německý statistický úřad rovněž potvrdil snížení hospodářského růstu na 0,3 procenta.

Další negativní signál Schäuble vidí i v tom, že průslové společnosti v uvedeném období investovaly o 2,3 procenta méně do nových strojů a zařízení a šlo již o třetí pokles investic v řadě. Také, stavební výdaje klesly o 0,3 procenta v předchozím čtvrtletí.