Německý růst má letos táhnout spotřeba, maloobchodní tržby stoupají

Berlínské nákupní centrum KaDeWe

Berlínské nákupní centrum KaDeWe Zdroj: Anagoria via Wikimedia Commons (GFDL)

Maloobchodní tržby v Německu v červenci vzrostly reálně o 1,4 procenta, což je nejvíce od loňského října. Dnešní údaje německého statistického úřadu tak podle analytiků podporují očekávání, že soukromá spotřeba letos největší evropské ekonomice pomůže k růstu.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že tržby v německých obchodech stoupnou v červenci o 1,0 procenta.

Maloobchodní obrat zpravidla velmi kolísá a údaje o něm podléhají revizi a zpřesňování. Například červnové tržby se po zpřesnění dat snížily o 1,0 procenta, namísto původně ohlášeného poklesu o 2,3 procenta.

Solidní údaje o maloobchodních tržbách jsou v souladu s obrázkem celkově dobré hospodářské kondice

V meziročním srovnání se maloobchodní tržby v červenci zvýšily o 3,3 procenta po nárůstu o 5,2 procenta v předešlém měsíci, a zaznamenaly tak druhý měsíc solidního růstu za sebou. Výrazný růst pak nastal v kategorii internetového a zásilkového prodeje, kde se obrat zvýšil o 9,2 procenta.

Německá ekonomika, na níž je závislá i řada českých podniků, ve druhém čtvrtletí vzrostla o 0,4 procenta, její meziroční růst pak dosáhl 1,6 procenta.

Solidní údaje o maloobchodních tržbách jsou v souladu s obrázkem celkově dobré hospodářské kondice. Nicméně zpomalování čínské ekonomiky vyvolalo pochybnosti, zda export zboží a služeb z Německa během roku neoslabí. Právě zahraničí obchod byl ve druhém kvartálu hlavním tahounem růstu německé ekonomiky.