Nezaměstnanost v eurozóně je nejnižší za čtyři roky, klesla na 10,4 procenta

Výroba v IG Watteeuw

Výroba v IG Watteeuw Zdroj: fca.be

Míra nezaměstnanosti v eurozóně v prosinci klesla na 10,4 procenta z listopadových 10,5 procenta. Dostala se tak na nejnižší úroveň od září 2011. V celé Evropské unii zůstala míra nezaměstnanosti beze změny na devíti procentech. Nejlepší situace v rámci EU panovala v České republice a v Německu, kde míra nezaměstnanosti stejně jako v listopadu dosahovala pouze 4,5 procenta.

Eurostat používá údaje Českého statistického úřadu, které se liší od čísel Úřadu práce ČR. Podle těch míra nezaměstnanosti v České republice v prosinci stoupla na 6,2 procenta z listopadových 5,9 procenta.

Český statistický úřad vychází u míry nezaměstnanosti z výběrového šetření pracovních sil, Úřad práce pak z počtu registrovaných uchazečů o zaměstnání.

Eurostat odhaduje, že v celé Evropské unii bylo v prosinci bez práce 21,944 milionu lidí. Ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku tak jejich počet klesl o více než dva miliony. V samotné eurozóně se počet nezaměstnaných meziročně snížil o zhruba 1,5 milionu na 16,750 milionu.