Ajťáci z Tesco SW žalují stát o miliony kvůli nezákonnému policejnímu stíhání

Tři roky stará policejní razie proti IT firmám kvůli podezření na manipulace s veřejnými zakázkami má soudní dohru. Společnost Tesco SW žádá za nezákonné stíhání odškodné. (ilustrační foto)

Tři roky stará policejní razie proti IT firmám kvůli podezření na manipulace s veřejnými zakázkami má soudní dohru. Společnost Tesco SW žádá za nezákonné stíhání odškodné. (ilustrační foto) Zdroj: Aktu.cz

Majitel Tesco SW Josef Tesařík měl dostat varování před razií z okruhu policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Následně se však ukázalo, že policie popletla směr komunikace.
(ilustrační foto)
Policisté začali případ prošetřovat v roce 2014. Součástí byl zásah na několika místech v zemi. Celkem policie uskutečnila čtyřicet prohlídek. (ilustrační foto)
Podezření na manipulace s IT zakázkami policie stále prošetřuje.
5
Fotogalerie

Kauza zásahu vůči IT firmám, která se kvůli „brutálnímu úniku informací“ dotkla i policejního prezidenta Tomáše Tuhého, má první soudní dohru. Stát čelí žalobě o odškodné.

Policejní zásah policie proti vývojářské společnosti Tesco SW a dalším společnostem už řeší soudy. Olomoucká firma podnikatele Josefa Tesaříka žaluje stát o omluvu a odškodnění 11 milionů korun za nezákonné stíhání kvůli podezření na manipulace s veřejnými zakázkami. U pražského obvodního soudu sice společnost nepochodila, odvolá se však k Městskému soudu v Praze.  

„Žaloba byla podána předčasně. Žalobu je možné podat znovu, až bude najisto zastaveno trestní řízení,“ uvedl soudce Ondřej Růžička. Stíhání  kvůli účasti v organizované zločinné skupině sice Tesco SW setřáslo. Policie však případ vyšetřuje dál.

„Toto rozhodnutí jsme očekávali, protože během projednávání věci soud naznačil, že pro detailní posouzení vyčká na případný právní názor vyšší instance. Jsme rozhodnuti podat odvolání,“ reagoval na verdikt Obvodního soudu pro Prahu 2 mluvčí Tesco SW Tomáš Jelínek.

Policisté začali případ prošetřovat v roce 2014. Součástí byl zásah na několika místech v zemi. Celkem policie uskutečnila čtyřicet prohlídek. Kromě olomouckého sídla Tesco SW prohledali například několik moravských radnic včetně hejtmanství v Olomouci a ve Zlíně. Kauza se týkala čtrnácti zakázek za několik set milionů korun.

„Od té doby došlo k několika únikům z trestních spisů, které byly účelově instrumentalizovány v rámci mediálních kampaní s politickým podtextem. Tesco SW proto žaluje stát, který mimo jiné nedokáže zajistit zákonem garantovaný neveřejný charakter trestního šetření policie a státních zástupců,“ sdělil zástupce Tesco SW Jelínek.

Původně bylo obviněno dvacet lidí a osm firem. Loni v březnu Nejvyšší státní zastupitelství stíhání firem a části fyzických osob zastavilo. V říjnu ale padla nová obvinění.  

V souvislosti s kauzou se na začátku probíralo podezření, že z okolí policejního prezidenta Tomáše Tuhého odešla SMS zpráva, která Tesco SW varovala před chystaným zátahem. Vyšetřovatelé mluvili o „brutálním úniku informací“. Později se však zjistilo, že směr komunikace byl opačný. Nejvyšší státní zastupitelství následně konstatovalo, že pochybila Generální inspekce bezpečnostních sborů i dozorová státní zástupkyně.  

Tesco SW je důležitým dodavatelem IT systémů pro státní správu. Podnik se mimo jiné podílel na vzniku takzvaného Národního elektronického nástroje pro veřejné zakázky. Jeho zprovoznění provázejí letité problémy.