Akcie Netflixu jsou na rekordní výši

Veteránský investor Carl Icahn

Veteránský investor Carl Icahn Zdroj: Profimedia.cz

Burzovní pohádka americké on-line videopůjčovny Netflix má další kapitolu. Její akcie v úterý zavřely na hodnotě přesahující 313 dolarů, čímž se dostaly na dosavadní vrchol. „Hodnota Netflixu se od počátku roku více než ztrojnásobila. Díky tomu jsou její akcie nejrychleji rostoucími papíry indexu Standard & Poor’s 500,“ uvedla agentura Bloomberg.

Šéf Netflixu Reed Hastings tak potvrdil pozici jednoho z nejúspěšnějších podnikatelů posledních let. Díky chytré politice se mu podařilo odvrátit krach společnosti, jenž jí hrozil přede dvěma lety. Kvůli plánu rozdělit firmu na dvě samostatné jednotky tehdy akcie spadly z hodnoty kolem 300 dolarů k 50dolarové hranici.

Během následujících dvou let Netflix vsadil na expanzivní politiku. Podle týdeníku Economist investoval přes čtyři miliardy dolarů do licencí hollywoodských studií a velkých televizí, postupně se rozšiřuje do dalších zemí a začal také točit vlastní seriály. Výsledkem je rostoucí počet předplatitelů a stále lepší finanční výsledky. Vedle Hastingse na úspěchu Netflixu vydělal slavný investor Carl Icahn. Ten v druhé polovině roku 2012 skoupil 5,54 milionu akcií (necelou desetinu) za cenu 58 dolarů za kus.

Ačkoli Icahn do Netflixu vstoupil s cílem bojovat proti zakladateli a šéfovi půjčovny Reedu Hastingsovi, v posledních měsících značně otočil. „Hastingsovi jsem řekl, že se nebudu mlátit s chlapem, který mi vydělal 800 milionů dolarů,“ uvedl Icahn pro magazín Forbes již v březnu letošního roku. Pro Bloomberg TV Icahn v pondělí 9. září potvrdil, že neprodal ani jednu akcii. Hodnota jeho podílu v Netflixu tak přesahuje částku 1,73 miliardy dolarů. Celková částka, kterou investor na nákupu vydělal, již dosahuje 1,4 miliardy dolarů. „Pořád si myslím, že akcie stojí za nákup. Ale jasně, že to není takové jako za 58 dolarů,“ uvedl Icahn.

V potenciální růst Netflixu věří také analytici. Většina odborníků oslovených agenturou Reuters doporučuje akcie podržet, mnoho z nich radí nákup akcií.

Akcie Netflixu v posledních pěti letechAkcie Netflixu v posledních pěti letechAkcie Netflixu v posledních pěti letech | bruner@mf.cz