Akvizice výrobců obalů. Amcor koupí za více než 5 miliard dolarů konkurenta

Amcor

Amcor Zdroj: Profimedia

Australská společnost Amcor, která je největším výrobcem obalů na světě obchodovaným na burze, koupí za 5,25 miliardy dolarů (116,4 miliardy korun) svého amerického konkurenta Bemis. Australský podnik tak získá nové produkty a větší napojení na Ameriku v době, kdy obalový průmysl je pod velkým tlakem kvůli růstu nákladů, což nutí firmy zvyšovat ceny, informovala agentura Reuters.

Transakce bude provedena formou výměny akcií. Akcionáři Bemis podle dohody získají za každou svou akcii 5,1 akcie Amcoru. Ve srovnání s poslední závěrečnou cenou akcií Bemis na burze to představuje prémii 12 procent. Po dokončení transakce budou mít akcionáři Bemis v nové, sloučené firmě podíl 29 procent a akcionáři Amcoru 71 procent. S akciemi nové firmy se bude obchodovat v Sydney i New Yorku.

Transakci ještě musejí schválit regulační úřady a akcionáři obou firem. Dokončena by měla být v prvním čtvrtletí 2019.

Amcor vyrábí různé typy obalů, od pytlů a sáčků po odlupovatelná víčka, mimo jiné jednorázové obaly pro nápoje a koření. Působí ve 43 zemích světa, má 35.000 zaměstnanců a tržby za rok do konce června 2017 činily 9,1 miliardy USD. V České republice působí firma Amcor Flexibles, která v Novém Bydžově vyrábí plastové a foliové obaly.

Bemis vyrábí plastové obaly určené pro různá průmyslová odvětví, včetně spotřebního a zdravotnického. Po celém světě má asi 16 000 zaměstnanců a v loňském fiskálním roce tržby firmy činily čtyři miliardy dolarů.

Britský výrobce obalů DS Smith v posledních měsících nabídl 1,9 miliardy eur (48,7 miliardy korun) za koupi svého španělského konkurenta Europac. Irská firma Smurfit Kappa se pak dohodla na koupi nizozemské firmy Reparenco, která se zaměřuje na papír a recyklaci.