Amazon ve Spojených státech naruší další byznys model

Amazon

Amazon Zdroj: ctk

Jeffrey Preston Bezos, ředitel a spolumajitel společnosti Amazon
2
Fotogalerie

Plány Amazonu rozjet zásobování nemocnic vzbuzují velká očekávání: mají klesnout ceny i prodlevy při dodávkách zdravotnických materiálů.

Nedávno odhalené plány společnosti Amazon ke vstupu na trh zásobování amerických nemocnic se setkaly s kladnou odezvou. Na 75 procent manažerů nemocnic si totiž myslí, že Amazon bude při vstupu na zdravotnický trh úspěšný. Vyplývá to alespoň z analýzy společnosti Reaction, která oslovila 152 šéfů tamních nemocnic. Obavy z toho, že sektor nemocnic není novinkám nakloněný, se tedy nepotvrdily.

Amazon by do nemocnic chtěl dodávat různé zdravotní pomůcky, gázy, operační nástroje a podobně, manažeři si zase od jeho vstupu do tohoto byznysu slibují pokles cen a rychlé dodávky. Podobně to vidí experti. Brandi Greenbergová ze společnosti Advisory Board uvedla, že vstup Amazonu by měl znamenat tlak na stávající zavedené distributory. Platforma Amazonu může mimo jiné také pomoci malým dodavatelům dostat se na trh.

Dříve se spekulovalo o tom, že se Amazon vrhne i na trh s léčivy. Podle analytiků ale je tento projekt prozatím u ledu, a to kvůli náročné logistice a přísným pravidlům. Nicméně i tak Amazon pošilhává po zdravotnictví na více frontách včetně digitálních zdravotních služeb. V rámci své divize hlasové asistentky Alexy třeba vytvořil speciální tým zaměřený na zdraví a wellness. Podle americké televize CNBC má tým přes deset lidí a jejich cílem je naučit Alexu pečovat o diabetiky, matky s dětmi a seniory. Už v březnu britská vládní agentura spustila projekt Přítel kojení, tedy chatbota založeného na Alexe, který poskytuje oficiální odborné rady pro kojení.

Nejvíce pozornosti ale vzbudilo letos v lednu prohlášení, že se Amazon spojil s firmou Berkshire Hathaway a bankou JP Morgan a že firmy hledají řešení pro zprostředkování zdravotních služeb pro své zaměstnance, spekuluje se dokonce o vznikající zdravotní pojišťovně. „Narůstající náklady na zdravotní péči působí na americkou ekonomiku jako hladová tasemnice. Naše skupina nepřichází s odpovědí na tento problém,“ uvedl tehdy šéf Berkshire Hathaway Warren Buffett.