Amazon vstupuje do arabského světa. Kupuje největšího internetového prodejce regionu

Šéf evropské distribuční sítě Amazonu Steven Harman

Šéf evropské distribuční sítě Amazonu Steven Harman Zdroj: Michael Tomeš, E15

AMAZON.
Nová skladovací věž Amazonu
Obchod Amazon v Dobrovízi otevřel novou skladovací věž
Interiér obřího distribučního skladu společnosti Amazon
5
Fotogalerie

Americká společnost Amazon se dohodla na koupi předního arabského internetového prodejce Souq.com. Hodnota akvizice, která se má uskutečnit ještě letos, však zveřejněna nebyla.

Podle zdrojů agentury Reuters Amazon za arabského prodejce zaplatí méně než 800 milionů dolarů (19,9 miliardy korun), které nabízel dubajský provozovatel luxusních nákupních center Emaar Malls. Ten podal nabídku na převzetí firmy v pondělí.

Podle odhadů médií měl Souq.com v době loňského kola investičního financování hodnotu zhruba jedné miliardy dolarů (25 miliard Kč).

Souq.com, založená před 12 lety, je jedna z nejznámějších internetových značek na Blízkém východě a tvrdí o sobě, že je největším elektronickým prodejcem v arabském světě.

Internetový prodej na Blízkém východě se rychle rozvíjí a dopomáhá k tomu mladá a technologicky zdatná populace. Kuvajt, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty patří ke světové špičce v počtu mobilních telefonů na obyvatele.

Převzetím Souq.com Amazon získá aktivity v perspektivním regionu, aniž by musel překonávat složité byrokratické překážky a podepisovat dohody s obchodníky a dodavateli. Šéf Amazonu Jeff Bezos se zajímá o expanzi na rozvíjejících se trzích a v nedávné době firma zahájila operace v Mexiku a investovala v Indii. V oblasti Blízkého východu měl loni internetový prodej tržby kolem 20 miliard dolarů.

Video placeholde
Amazon • Michal Nosek, Kryštof Nosek