Arbitráž s JCDecaux začíná naostro. Stát čelí mezinárodním sporům za 64 miliard

JCDecaux půjde proti státu. Česku hrozí další miliardová arbitráž.

JCDecaux půjde proti státu. Česku hrozí další miliardová arbitráž. Zdroj: profimedia.cz

JCDecaux půjde proti státu. Česku hrozí další miliardová arbitráž.
U primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) se na několik týdnů zdržel dopis, který řeší spor o přístřešky na zastávkách MHD.
U primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) se na několik týdnů zdržel dopis, který řeší spor o přístřešky na zastávkách MHD.
JCDecaux půjde proti státu. Česku hrozí další miliardová arbitráž
5
Fotogalerie

Právní bitva francouzské firmy JCDecaux s českým ministerstvem financí o zhruba čtyřicet milionů eur, v přepočtu přes jednu miliardu korun, vstupuje do ostré fáze. V srpnu začne jednat rozhodčí tribunál, který už obě strany sestavily a jmenovaly.

Společnost zahájila arbitrážní řízení s Českou republikou loni v září kvůli tomu, že v Praze přišla o dlouhodobý pronájem reklamních ploch v městské hromadné dopravě. Tvrdí, že stát neochránil její investice. Česko aktuálně čelí šesti arbitrážím za celkem 64 miliard korun, nejvíce za posledních pět let.

„V případě arbitráže s JCDecaux došlo k ustanovení rozhodčího tribunálu, obě strany připravují první písemná podání,“ řekla Anna Vasko z tiskového oddělení ministerstva financí. To za loňský rok zaplatilo advokátům za právní služby související s mezinárodními arbitrážemi téměř 93 milionů korun. Na spor s JCDecaux vyčlenilo třicet milionů.

Dopravní podnik hlavního města Prahy v roce 2016 vypověděl firmě Rencar ze skupiny JCDecaux smlouvu na pronájem reklamních ploch. Argumentoval tím, že je pro něj nevýhodná. Následně vypsal soutěž a začal z pronájmu inkasovat dvojnásobně více.

JCDecaux se opírá o dohodu mezi ČR a Francií o podpoře a vzájemné ochraně investic. Nejprve se neúspěšně pokoušela výpověď ze strany pražského dopravního podniku zneplatnit soudní cestou, poté žádala stát o odškodnění a nakonec zahájila arbitráž. Vyčíslená škoda ve výši čtyř desítek milionů eur vychází z loňské předžalobní výzvy.

„Částka je součástí vyjednávání a tím, jak proces trvá, roste,“ uvedl mluvčí JCDecaux Jiří Chvojka. Detailní informace s ohledem na zahájení arbitrážního řízení nechtěl sdělit.

Dopravní podnik hodlá státu poskytovat maximální součinnost a podporu. Podle DPP provozovala firma Rencar ze skupiny JCDecaux v pražském metru, tramvajích a v autobusech 130 tisíc reklamních ploch a ročně za ně platila okolo padesáti milionů korun. Původně měl kontrakt skončit v roce 2031. 

JCDecaux měla také smlouvu s magistrátem na provoz přístřešků na zastávkách MHD, která skončila v červnu. Vedení hlavního města ji však neprodloužilo a devět set přístřešků chce postupně do roku 2023 nahradit vlastními. Mají stát více než 830 milionů korun. Přesto některé radnice uzavřely s JCDecaux dočasné smlouvy o provozu dvou stovek přístřešků, které jsou na pozemcích městských částí a pod magistrát nespadají.

Vedle toho má francouzská společnost pronajaté reklamní plochy na Letišti Václava Havla, s nímž vyjednává o slevě. Odkazuje na úbytek lidí na letišti způsobený pandemií.

Šéfka rezortu financí Alena Schillerová (ANO) v březnu při interpelacích poslanců řekla, že JCDecaux je v prodlení s částí platby vůči letišti. Mediální zástupce firmy Chvojka uvedl, že společnost za loňský rok nic nedluží.

Arbitráže vedené proti ČR (v miliardách korun, počátek sporu)

Diag Human SE a Josef Šťáva52,00 2017
Pawlowski AG4,95 2017
WCV Capital Ventures Cyprus Limited3,602015
Natland Investment Group N.V.1,922013
JCDecaux1,03 (odhad)2020
Alcor0,482018

Pramen ministerstvo financí