„Aspirin index“: v Berlíně je známý lék o 60 procent dražší než v Praze

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: pinkas martin/euro

Mohla by to být obdoba známého cenového srovnání Big Mac Index. Německá televize MDR porovnala ceny aspirinu v centru patnácti evropských metropolí. Ač se známý lék vyrábí v Německu, zařadil se Berlín mezi nejdražší destinace. V pražských lékárnách je naopak poměrně lacino.

Pokud bychom nepočítali Athény, ovlivněné dlouhodobou krizí, jsou nejlevnějšími destinacemi pro nákup aspirinu metropole bývalého Československa. V Bratislavě se podle průzkumu televize MDR za jednu tabletku platí 19 eurocentů, v Praze v přepočtu 20 eurocentů.

Naopak v Oslu museli vydat o 80 procent více než v Praze, za tabletku 36 eurocentů, a například v Berlíně to bylo 32 eurocentů, tedy o 60 procent více. Na průzkum televize MDR upozornil v Česku odborný server Apatykář.

Žebříček je vytvořený podle nákupu v lékárně v centru každé metropole. Vždy se jednalo o krabičku aspirinu v síle 500 mg účinné látky, v balení dvaceti tabletek. Ceny v zemích, které neplatí eurem, televize převedla prostým přepočtem podle měnového kurzu.

Aspirin je světově jedním z nejrozšířenějších léků. Pod tímto názvem se vyrábí od roku 1899, prodává jej německá firma Bayer. Obsahuje kyselinu acetylsalicylovou, stejně jako například Acylpyrin nebo Anopyrin. V Česku nemá regulovanou cenu. K dostání je bez receptu, užívá se proti horečce a bolesti.

Jak drahý je aspirin v Evropě, průzkum MDR
Atény0,09
Bratislava0,19
Praha0,20
Amsterdam0,21
Helsinky0,24
Madrid0,24
Paříž0,25
Bukurešť0,26
Řím0,28
Lucemburk0,32
Bern0,32
Berlín0,32
Vídeň0,33
Brusel0,33
Oslo0,36

(ceny v eurech za tabletu)