Babišův investiční fond koupil české kliniky na umělé oplodnění

Šéf skupiny Agrofert a podle časopisu Forbes nejbohatší Slovák Andrej Babiš

Šéf skupiny Agrofert a podle časopisu Forbes nejbohatší Slovák Andrej Babiš Zdroj: E15 Anna Vackova

Investiční fond Hartenberg Holding, který založil Andrej Babiš společně s bývalým investičním ředitelem Penty Jozefem Janovem, vstupuje do tuzemského soukromého zdravotnictví. Prostřednictvím firmy FutureLife koupil české firmy Reprofit International a GynCentrum, které provozují soukromé kliniky v gynekologii a reprodukční medicíně. Podle hlasů z trhu šlo o transakci za stovky milionů korun.

Informaci přinesl server iDnes.cz. „Zdravotnictví považujeme za zajímavý sektor a chceme být dlouholetýma zodpovědným strategickým partnerem. Reprofit i GynCentrum mají skvělou reputaci v oboru a vedou je týmy špičkových odborníků,“ uvedl Janov. Kupní cenu však komentovat nechtěl.

GynCentrum je pražské soukromé zdravotnické zařízení poskytující léčebnou péči v oblasti gynekologie, plastické a estetické chirurgie, plastické a estetické gynekologie, poradenství a vyšetření neplodných párů, ale také například v oblasti obezitologie. Má přes 80 zaměstnanců a tržby kolem 100 milionů korun.

Brněnská klinika Reprofit je největší soukromou klinikou specializující se na reprodukční medicínu v ČR, v počtu lidí i obratu je zhruba stejně velká jako GynCentrum. Prodávajícími byli v obou případech lékaři zakladatelé.

Fond Hartenberg, který Janov s Babišem založili před rokem, disponuje asi pěti miliardami korun. Podle Janova se zaměřuje zejména na investiční příležitosti v Česku, Polsku, Rakousku a na Slovensku. Přičemž cílem mají být zejména dlouhodobější investice s horizontem pět a více let. Už minulý týden oznámil svou první akvizici, když koupil většinový podíl ve slovenských společnostech Imunoglukan a Pleuran, které vyrábí přípravky na posílení imunity.