Balatonské kempy oživují noví majitelé

Balaton

Balaton Zdroj: profimedia

V kempech okolo „maďarského moře“ svítá na lepší časy. Po letech rozpaků z nepovedeného monstrózního projektu získala většina z nich nového majitele. Dá se tak předpokládat, že kempy přestanou dále chátrat a začnou přispívat k rozvoji obcí, na jejichž území se nacházejí.

Kdysi slavný kemp v městečku Balatonfüred odkoupila s velkými nadějemi samospráva. Starosta István Bóka je obecně fanouškem tohoto druhu turistiky a odmítá rozšířený názor, podle nějž do kempů jezdí jen turisté s tenkými peněženkami či takzvaní paštikáři.

„Naopak jde o solventní klientelu, která utratí hodně peněz i v restauracích a obchodech po celém městě a využívá i kulturní a různé jiné turistické nabídky, městu tedy přináší hodně peněz,“ tvrdí. Balatonfüredský kemp bude mít po obnově na tři tisíce míst. „Byl v likvidaci, koupili jsme ho za 2,3 miliardy forintů, přičemž kdybychom toto území rozparcelovali, získali bychom až deset miliard. Nic takového samozřejmě neplánujeme, nakonec by nám to ani zákony nedovolily,“ dodává starosta.

Likvidátor chtěl prodat balatonské kempové portfolio vcelku. Nikdo ale nebyl ochoten dát za něj 23 miliard forintů

Na problém bylo zaděláno v roce 2010. Tehdy se společnost SCD Holding, která se věnuje byznysu s nemovitostmi ve velkém, rozhodla koupit tři velké firmy, jež ovládaly turistické kapacity v tomto regionu: Siotour, Balatontourist a Zalatour. Předtím je vlastnily župní samosprávy a do jejich majetku náležely nejen kempy, ale i letiště u obce Sármellék. Ambiciózní šéf holdingu Gellért Jászai zapojil do velkých plánů zahraniční kapitál a úvěry a vyhlásil stomiliardový balatonský rozvojový program.

Ten však nevyšel, SCB se nejprve spojila s různými jinými firmami, ale v roce 2012 už nebyla jiná možnost než vyhlásit bankrot. Likvidátor chtěl prodat balatonské kempové portfolio v jednom celku. Nikdo ale nebyl ochotný dát za něj 23 miliard forintů, tak se prodej uskutečňuje po kusech. Z třinácti lokalit na prodej okolo Balatonu bylo prodáno osm a ve dvou případech je transakce v závěrečném stadiu. Mezi nimi je například i známý nudistický areál Vonyarcvashegy.

Likvidátor ještě chystá prodej třech velkých kempů na jižním, rovinatějším břehu jezera: Balatonszemes, Fonyód a Zalakaros. V prvně jmenovaném se na koupi chystá místní samospráva, ale v případě dvou dalších bude zřejmě ring volný. Maďarský ekonomický tisk v této souvislosti píše, že kempy nakonec našly nové majitele zhruba za sedmdesát procent vyvolávací ceny. Ti však musí počítat s vysokými náklady na rekonstrukci těchto objektů, o něž se během uplynulého desetiletí nikdo nestaral.

Prodat Balaton