Boty Dr Martens mění po 50 letech majitele, převezme je vlastník Hugo Bosse

Dr Martens (ilustrační foto)

Dr Martens (ilustrační foto) Zdroj: martensky.cz

Značka kultovní britské boty Dr Martnes mění po více než 50 letech majitele. Za 300 milionů liber (více než devět miliard korun) ji koupil soukromý investiční fond Permira, mimo jiné vlastník módní značky Hugo Boss. Transakce by měla být ukončena v lednu.

V posledních dvou letech je to podruhé, kdy byla značka Dr Martens na prodej. Dosavadní majitel, rodinná firma R. Griggs Group, ji chtěla nabídnout v aukci, nedostala ale dost nabídek.

Investice Permiry „nám umožní zachovat stejnou kulturu, kterou máme roky, a starat se o značku,“ uvedl generální ředitel Dr Martens David Suddens v rozhovoru s Reuters. Rodina Griggsových se podle něj rozhodla podíl prodat z osobních důvodů. Peníze chtějí investovat jinde.

Dr Martens
Charakteristické boty po druhé světové válce vynalezl německý lékař Klaus Märtens, který se léčil se zraněním nohy a vymyslel charakteristickou vzduchovou podrážku. Těžká obuv byla oblíbená mezi dělníky, než ji v roce 1966 pomohl zpopularizovat kytarista kapely The Who Pete Townshend. Šněrovací boty se silnou gumovou podešví a žlutými švy si mimo jiné oblíbili vyznavači různých subkultur, jako hnutí skinheads nebo punku.

Zisk Dr Martens před zdaněním v loňském roce stoupl trojnásobně na 15,3 milionu liber. Firma prodává svoji obuv v 63 zemích světa a zhruba polovinou se na celkových tržbách podílejí Spojené státy. Ročně Dr Martens nyní prodává kolem pěti milionů párů. Většina bot se vyrábí v zámoří. Zhruba 70 tisíc jich ale stále každý rok vzniká v továrně v Anglii.

Permira vlastní mimo jiné britský řetězec prodejen s oděvy New Look. Loni prodala módní dům Valentino, ve kterém vlastnila kontrolní podíl od roku 2007.