Bratislavský Hollywood: Slovák chce postavit filmová studia za 60 milionů eur

Vizualizace filmových studií v Bratislavě

Vizualizace filmových studií v Bratislavě Zdroj: Solid Enterprise

Do tří let v Bratislavě vyrostou špičková filmová a televizní studia. Podle serveru etrend.sk právě finišují několikaletá jednání o financování projektu, který vyjde na 60 milionů eur. Stavět se začne příští rok.

Projekt, který úřadům kvůli posouzení vlivu na životní prostředí předložila společnost Solid Enterprise, zaplatí blíže neurčení zahraniční investoři podnikající ve filmovém průmyslu a IT. Komplex zřejmě vyroste nedaleko Bratislavy mezi obcí Jarovce a rakouským Kittsee, ve hře jsou ale i další lokality, píše server.

Právě poloha u dálnic do Rakouska, Maďarska i Česka a blízkost vídeňského letiště má do studií přilákat filmaře. Investoři předpokládají, že studia využijí hlavně zahraniční producenti.

V areálu s rozlohou přes 64 tisíc metrů čtverečních, který tak velikostí překonává barrandovská studia, podle plánu vzniknou tři haly pro filmová studia a další tři objekty, které budou sloužit jako sklady či dílny. Součástí projektu je i kinosál pro 500 diváků. Práci by ve studiích mělo najít 238 lidí.

Firmu Solid Enterprise založil slovenský producent Marek Veselický, který se podílel na filmech Rozhovor s nepřítelem či Doktor od jezera hrochů. Od projektu si slibuje oživení slovenského filmového průmyslu.

Pohled na bratislavská filmová studia z ptačí perspektivyPohled na bratislavská filmová studia z ptačí perspektivy | Solid EnterprisePohled na bratislavská filmová studia z ptačí perspektivy